Verden

– Blir redd for konsekvensene

– Dette vil prege oss framover, sier leder av FRI, Ingvild Endestad. Til helgen starter Oslo Pride.

Endestad, som er leder av FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, kom rett fra Regnbuedagene i Bergen.

– Vi var flere tusen som gikk i parade i Bergen. Det var euforisk stemning. Så våkner vi opp til dette. Det er en stor kontrast, sier hun.

Uavhengig av om motivet er religiøst motivert eller grunner i hatkriminalitet, var målet rettet mot en minoritet, homofile.

– Selv om vi er i Norge, kjenner vi til slike klubber. Man ser det for seg hvordan dette kunne skjedd i ens eget land. For mange er slike steder et hjem, et fristed, og gjerne det største symbolet på trygghet. Det er nå revet bort, sier Endestad.

Les også: 50 drept i massakre på nattklubb i Florida

Rammer hel gruppe

Denne måneden feirer homobevegelsen verden over «Pride Month».

– Hele kampen vi kjemper i juni har utspring fra et lignende angrep, nemlig Stone Wall-opprøret i New York juni i 1969. Angrepet i Orlando vil prege tida vi går inn og prege oss. Hatkriminalitet rammer flere enn de som er direkte ramma. Man blir redd for konsekvensene av at man er et mål. Hatet er rettet mot en gruppe, ikke bare de som var til stede på nattklubben.

Neste fredag begynner Oslo Pride, som avsluttes med en stor parade 25. juni. Endestad sier de kontinuerlig er i kontakt med politiet.

– Vi er i god dialog med politiet. Om det trengs ekstra beskyttelse som følge av dette, blir opp til politiet å vurdere, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valgkamp

Endestad frykter at angrepet i Orlando blir brukt under den pågående amerikanske valgkampen.

– Jeg håper ikke dette blir et spill i valgkampen for å fremme hat mot andre grupper. Vi er jo kjent med at man dytter fram kvinner og homofile for å fremme et annet hat.

Les også: Væpnet mann skulle til homoparade i Los Angeles

Mer fra Dagsavisen