Verden

Antyder britisk folkeavstemning om EU

Storbritannia kan komme til å holde en ny folkeavstemning om forholdet til EU.

BIRMINGHAM: Det sier den britiske statsministeren David Cameron. Han røper ikke når en slik avstemning kan bli holdt eller hva velgerne skal ta stilling til.

Cameron sa tirsdag til BBC at britene først må få til et «oppgjør» med EU om samarbeidet mellom London og Brussel. Hvis et slikt oppgjør kommer i stand, bør velgerne få ta stilling til det i en folkeavstemning, framholdt han.

– Når et oppgjør er på plass, må det godkjennes. Det kan skje enten i form av en folkeavstemning, eller ved at det skrives ut et nyvalg til Parlamentet der oppgjøret blir viktigste tema, sa Cameron til den britiske rikskringkastingen.

– Og på meg virker det opplagt at en folkeavstemning er den ærligste, enkleste og mest fornuftige måten å gjøre dette på, fortsatte han. Storbritannia gikk inn i EU i 1973, og holdt i 1975 en folkeavstemning som endte med et klart ja til fortsatt medlemskap.

Den britiske utenriksministeren William Hague tok i sommer til orde for reforhandling av betingelsene for det britiske EU-medlemskapet. En folkeavstemning bør vente til resultatet av disse forhandlingene er klart, sa han.

Mer fra Dagsavisen