Verden

– Anerkjenn Palestina

Norske politikere må tørre å tenke nytt om Israel-Palestina-konflikten, sier Bård Vegar Solhjell.

Første steg er å anerkjenne Palestina.

– Valgresultatet i Israel er et av de tristeste på lang tid, sier Bård Vegar Solhjell til Dagsavisen.

– Hva legger du i det?

– Netanyahu har lovet velgerne å ikke gi noe i konflikten med Palestina. Han har et elendig forhold til USA, den viktigste forhandleren. Resultatet er et signal om at Norge og andre land må endre vår politikk overfor Israel og hvordan vi forholder oss til konflikten, sier han.

Les også: Frontene hardner til etter høyreseier

Tid for debatt

Vi er nødt til å tenke nytt, sier Marte Gerhardsen, leder i tankesmia Agenda.

– Det er et stort engasjement for Israel-Palestina-konflikten i Norge. Mange ønsker å se en bedre utvikling, og vi ønsker å bidra til det, sier Gerhardsen.

I dag starter tenketanken debatten og inviterer regjeringen og stortingsrepresentanter til Kulturhuset på Youngstorget i Oslo sentrum for en forsmak på hva som venter til våren. SVs forslag om å anerkjenne Palestina som en egen stat ligger nemlig til behandling i Stortingets utenrikskomité, med innstillingsfrist 20. mai.

Les også: - Anerkjenn Palestina

Les også: - Anerkjenn Palestina nå

Vil ha anerkjennelse

I et notat presenterer Agenda flere forslag for å blåse nytt liv i arbeidet for en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og Palestina. SV-nestleder Solhjell er en av forfatterne bak notatet, og mener at anerkjennelse av staten Palestina bare er det første av mange tiltak som må på plass.

– Det første naturlige grepet er å anerkjenne den palestinske staten, slik 135 andre land har gjort sier Solhjell.

– Utover det må vi vurdere smarte, målrettede sanksjoner. Ulovligheter, slik som å bygge boliger på Vestbredden, må få konsekvenser. Norge eksporterer heller ikke våpen til Israel, og det ønsker vi å få flere land med på, sier han.

Må overbevise makta

Agenda håper debatten kan føre til at Norge begynner å forberede anerkjennelse så fort som mulig – det betyr at maktpartiene Ap og Høyre må overbevises. Dette kan bli vanskelig, mener Gerhardsen.

– En grunn til at mange er i tvil om anerkjennelse er Norges rolle i giverlandskomiteen, som har koordinert bistanden til de palestinske områdene. Det har vært diskutert om det er riktig å gå inn for anerkjennelse mens vi har denne rollen.

I Agenda-notatet stilles det spørsmål ved hvorvidt givergruppen har utspilt sin rolle, og kanskje også bidratt til at den israelske okkupasjonen har blitt opprettholdt.

– Vi må innse at vår rolle i komiteen ikke har bidratt til fred. Noe må skje, for sporet vi er på nå leder ikke til noe positivt, sier Gerhardsen.

Også Solhjell mener de politiske tungvekterne trenger nye ideer.

– Jeg vil utfordre Ap og Høyre direkte om å være med å tenke annerledes på Norges posisjon i denne konflikten.

Mer fra Dagsavisen