AUF-leder Mani Hussaini er enig med både Kåre Willoch (H) og SV om at Palestina nå må anerkjennes som en egen stat. FOTO: HELLE GANNESTAD

- Anerkjenn Palestina nå

Ap gjør en feil når partiet ikke vil anerkjenne Palestina som en egen stat nå, mener AUF-leder Mani Hussaini.

- Ap griper tak i saken fra feil ende. Ap bør se på en anerkjennelse av Palestina som en mulighet til å styrke palestinernes rolle og dermed også fredsforhandlingene, sier Hussaini.

Han er dermed uenig med Aps utenrikspolitiske talsperson, Anniken Huitfeldt, som mener «det må være en realitet vi anerkjenner - ikke en visjon».

 

Gi signal til Israel

- Vi kan ikke sette et premiss om at en tostatsløsning må være på plass før vi anerkjenner. Tvert i mot, å anerkjenne Palestina som stat vil være viktig for å bidra til tostatsløsningen, sier Hussaini.

- Du tror Israel vil gi etter for et slikt press?

- De amerikanske forsøkene på fredsforhandlinger strandet, og nå skjer det ingenting. Jeg mener en slik anerkjennelse vil gi et klart signal til Israel om at forhandlingene må gjenopptas, svarer Hussaini.

I Dagsavisen lørdag ba tidligere statsminister Kåre Willoch (H) om at Norge måtte anerkjenne Palestina som en egen stat.

- Jeg tror dette er klokt. Dette vil virke som en støtte til palestinernes krav om en selvstendig stat i samsvar med president Obamas forslag, argumenterte Willoch.

 

Vil vente

Men statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet mener det mest hensiktsmessige er å vente med å anerkjenne Palestina til partene har fått forhandlet fram en tostatsløsning.

Dette er altså Aps Anniken Huitfeldt enig med regjeringen i.

På Stortinget er det så langt bare SV som fullt ut er enig med AUF, men utenfor Norges grenser er holdningen en helt annen. 135 land har anerkjent Palestina som en egen stat. Storbritannia gjorde dette for en måneds tid siden, mens den svenske regjeringen gjorde noe tilsvarende i begynnelsen av november.

Parlamentet i Spania stemte over et tilsvarende forslag i går kveld, mens Frankrike gjør det samme fredag om en drøy uke.

- Dette er ikke en debatt om vi skal gå foran i. Det er andre land som har gått foran. Dette er et spørsmål om å ikke havne bakpå. Nå har 70-80 prosent av landene i verden gått inn for en anerkjennelse. Vi mener det er viktig at Norge gjør det samme, sier Hussaini.

 

Bred støtte

Han mener Ap også bør merke seg at søsterpartiene i store land som Tyskland og England har anerkjent Palestina som en egen stat.

- Vi har dessuten støtte fra LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, tilføyer Hussaini.

At Norge leder giverlandsgruppa for Palestina og har en historisk rolle, tilsier også en anerkjennelse nå, mener han.

- Norge stemte for å gi Palestina observatørstatus i FN i 2011, og Palestina er representert med en ambassade i Norge. Dette vil være en videreføring av den norske politikken på området.

- Hvor lenge har AUF ønsket dette?

- AUF har alltid vært en forkjemper for en tostatsløsning. Vi mener det er hva som må til for at vi kan få en fredelig løsning. Vårt mål er at disse to folkegruppene skal kunne leve fredelig side om side. Når det nå skjer en internasjonal mobilisering, mener vi det er naturlig at også Norge anerkjenner Palestina som en egen stat.