Flere Ap-lag foreslår at Palestina bør anerkjennes som egen stat. På bildet ser vi et palestinsk flagg i byen Rafah i Gaza. FOTO: NTB SCANPIX

- Anerkjenn Palestina

Det brygger opp til kamp for at Ap skal gå inn for at Norge anerkjenner Palestina som en egen stat. - Det er på høy tid, sier Kamzy Gunaratnam, nestleder i Oslo Ap.

Partistyret i Oslo Ap vedtok tirsdag kveld å gå inn for at Norge anerkjenner Palestina som egen stat. Fra før har fylkeslagene i Troms og Sør-Trøndelag og AUF vedtatt det samme.

- Vi føler at det er på høy tid at Norge anerkjenner Palestina. Vi kan ikke stå på feil side i denne historien, sier Kamzy Gunaratnam, nestleder i Oslo Ap, til Dagsavisen.

70 prosent av FNs medlemsland har anerkjent Palestina som egen stat. Og nesten samtlige sosialdemokratiske partier i verden har gjort det. Nå øker presset fra flere fylkeslag også i Det norske Arbeiderparti.

 

Riktig tidspunkt

Oslo Ap tilbakeviser at tidspunktet for anerkjennelse skulle være feil. Norges rolle som fredsmegler må heller ikke stå i veien, mener Gunaratnam. Et tredje motargument har vært at dette bare blir symbolpolitikk.

- I så fall er det et viktig symbol. Vi må redde det som er igjen av Palestina. Noen ganger er symbolpolitikk viktig for å vise hvor vi står, sier hun.

Oslo Ap jobber nå for at andre fylkeslag skal gjøre lignende vedtak, slik at Ap-landsmøtet i april vedtar å anerkjenne Palestina. Det langsiktige målet for Gunaratnam er at Stortinget vedtar det samme.

 

Les også: - Anerkjenn Palestina nå

 

Bevegelse

Dagsavisen har tatt en ringerunde til fylkeslederne i Arbeiderpartiet. Vi fikk tak i 14. Mange ville ikke uttale seg før fylkeslaget har tatt stilling. Men av dem vi snakket med, var halvparten positive til at Palestina blir anerkjent som egen stat. Foruten Oslo er det foreløpig bare Troms og Sør-Trøndelag som har sendt forslag til landsmøtet om dette. Men Ap-lag som Vest-Agder og Sogn og Fjordane har gått inn for anerkjennelse av en palestinsk stat tidligere.

- Jeg vil anta at det vil være bred tilslutning i Buskerud Ap til et slikt forslag, sier fylkesleder Bjørn Tore Ødegården.

- Dette vil nok få flertall i vårt styre, sier fylkesleder Jon Rolf Næss i Aust Agder.

Fylkesleder Eirin Sund i Rogaland Ap sier hun personlig er for dette, men at hun ønsker en åpen debatt.

 

- Nytt liv i ­debatten

I Norge har LO-sjef Gerd Kristiansen og Norsk Folkehjelp gått inn for det. Tidligere Høyre-høvding Kåre Willoch gikk ut i Dagsavisen og anmodet regjeringen om å gjøre det. Den franske nasjonalforsamlingen gikk tirsdag inn for en uformell anerkjennelse av Palestina og fulgte med det i fotsporene til Sverige, Storbritannia, Spania og Irland. I januar 2015 skal også danske folkevalgte ta stilling til spørsmålet, mens EUs utenrikssjef Federica Mogherini har satt seg som mål at Palestina blir selvstendig stat innen fem år.

I Norge har bare SV og Rødt gått inn for at Norge anerkjenner Palestina. Ap, ved utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt, har foreløpig vendt tommelen ned. Til Dagsavisen sier hun nå:

- Det svenske vedtaket om anerkjennelse av Palestina har brakt nytt liv i debatten i Norge.

- Hva mener du selv?

- Arbeiderpartiet har ikke konkludert, så dette må vi ha en bred diskusjon om. Det er gode argumenter for og mot. Dersom vi på et tidspunkt sammen med andre land kan bringe arbeidet med en tostatsløsning framover, bør vi våre åpne for norsk anerkjennelse, sier Huitfeldt.