– Hayat Tahrir al-Sham og allierte fraksjoner tok kontroll over det meste av byen, myndighetssentre og fengsler, uttaler eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som har base i London.
SOHR melder også at Russland, som er alliert med regimet i Syria, har gjennomført flyangrep mot Aleppo by for første gang siden 2016.
Samtidig siterer nyhetsbyrået Reuters to kilder som sier at russiske flyangrep har rammet en forstad til Aleppo.
– Trakk seg tilbake
Tidligere har SOHR-leder Rami Abdulrahman hevdet at «det har ikke funnet sted noen kamper, ikke et eneste skudd har blitt avfyrt, ettersom regimets styrker trakk seg tilbake» i Aleppo.
Lørdag bekrefter militæret i Syria at de har trukket tilbake styrker i Aleppo.
Foreløpig er det uklart om det syriske militæret omtaler tilbaketrekking i byen eller provinsen Aleppo.
Formålet med tilbaketrekkingen – som beskrives som midlertidig – er angivelig å legge til rette for en motoffensiv mot terrorister.
Ifølge regjeringsstyrkenes uttalelse lørdag er flere titall soldater drept eller såret i harde kamper mot opprørere i provinsene Aleppo og Idlib.
En militærkilde sa til Reuters i natt at syriske myndigheter har stengt flyplassen i Aleppo. Meldingene kom etter at syriske opprørere som kjemper mot president Bashar al-Assad, fredag sa at de hadde nådd sentrum av byen.
Videre sa tre militærkilder at den syriske hæren har stengt alle veier inn til Aleppo by. Ifølge kildene trakk syriske regjeringsstyrker seg tilbake fra områder der opprørere har gått inn.
– Venter russiske forsyninger
Ifølge to syriske militærkilder er det ventet nye militære forsyninger fra Russland til den russiske flybasen Hmeimim nær kystbyen Latakia innen 72 timer.
Aleppo er Syrias nest største by og ligger i provinsen ved samme navn, nordvest i Syria.
Onsdag ledet den ytterliggående opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og allierte fraksjoner en sjokk-offensiv mot regjeringskontrollerte områder. Jihadistene og opprørerne har møtt tilsynelatende lite motstand idet de har rykket inn i Aleppo for første gang siden 2016. Ifølge SOHR er minst 255 mennesker drept i kampene.
Eksilgruppen SOHR operer fra Storbritannia, men får informasjon fra et nettverk av kilder som befinner seg i Syria.
---
Fakta om krigen i Syria
- Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.
- Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
- En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.
- Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.
- En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet IS. Den støtter den kurdiskledede SDF-styrken i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker har kriget mot både IS og kurdisk milits.
- SDF erklærte i mars 2019 at IS var territorielt nedkjempet i Syria. I oktober trakk USA ut de fleste av sine styrker fra Nord-Syria. Få dager senere innledet Tyrkia en militæroffensiv mot de kurdiske styrkene.
- I mars 2020 inngikk Russland og Tyrkia en våpenhvileavtale i Idlib som fikk en slutt på kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Idlib-provinsen er fortsatt opprørsstyrkenes siste bastion.
- Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ( SOHR ) kostet nesten 618.000 mennesker livet siden 2011, blant dem nesten 165.000 sivile.
- Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,6 millioner lever som flyktninger inne i Syria.
- 16,7 millioner mennesker i Syria har i dag behov for nødhjelp og beskyttelse, ifølge FN.
- FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført fram.
Kilder: FN, SOHR, NTB
---