Verden

Hundrevis drept i Syria – de hardeste kampene siden 2020

Over 200 mennesker, de fleste av dem stridende, er drept i kamper nordvest i Syria etter at opprørerne innledet en storoffensiv, ifølge eksilgruppa SOHR.

Jihadistgruppa HTS og allierte opprørere innledet onsdag en stor offensiv mot regjeringskontrollerte områder. Torsdag var det fortsatt harde kamper, og angrepene beskrives som de kraftigste på over fire år.

Antallet drepte har nå steget til 182 stridende, hvorav 102 fra HTS, 19 fra allierte fraksjoner og 61 fra regimet og deres allierte, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Russiske flyangrep på landsbygda i Aleppo drepte 19 sivile torsdag, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman.

Russland er alliert med president Bashar al-Assads regime og har i årevis deltatt i krigen mot opprørere i Syria.

Opprørerne har kuttet adgangen til en viktig hovedvei mellom Damaskus og Aleppo i en ny offensiv nordvest i Syria, ifølge SOHR, som baserer sin informasjon på et stort kildenettverk i det krigsherjede landet

– Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og allierte fraksjoner har avskåret den internasjonale M5-motorveien mellom Damaskus og Aleppo, sier SOHR i en melding.

Tusenvis på flukt

HTS kontrollerer store områder i det nordvestlige Syria. President Bashar al-Assads regjeringsstyrker og allierte styrker har svart på de omfattende angrepene med artilleriild og luftangrep, ifølge aktivister.

I en rekke uttalelser i sosiale medier har de hevdet å ha tatt kontroll over 15 landsbyer, samt en militærbase og utstyr, fra regjeringsstyrker nordvest i provinsen Aleppo.

Opprørerne sier at offensiven vil gjøre at tusenvis av internt fordrevne syrere som ble tvunget på flukt fra regjeringsstyrkenes angrep, kan vende tilbake.

Kampene har drevet tusenvis av familier på flukt og tvunget hjelpeorganisasjoner til å stanse deler av sitt arbeid, skriver nyhetsbyrået AP. Minst 18 mennesker, blant dem tre barn og to kvinner, ble drept i luftangrep i to landsbyer vest i Aleppo, ifølge frivillige fra det syriske sivilforsvaret som opererer i opprørskontrollerte områder, kjent som De hvite hjelmene. Det er uklart om dette er de samme russiske angrepene som SOHR rapporterer om.

Iransk general drept

Regjeringshæren sier de samarbeider med Russland og andre «vennlige styrker» for å gjenvinne kontrollen. Opprørerne rykket fram til nesten 10 kilometer fra utkanten av Aleppo by, ifølge en kilde i hæren.

Blant dem som er drept i kampene, er en iransk general i Revolusjonsgarden, ifølge iranske medier. General Kioumars Pourhashemim, som beskrives som en av Irans høytstående rådgivere i Aleppo, ble drept i et angrep utført av «vantro terrorist-leiesoldater», melder nyhetsbyrået Tasnim.

Iran har sendt tusenvis av krigere til Syria opp gjennom årene, blant dem generaler, men de aller fleste har vært sjiamuslimske militssoldater fra ulike land i regionen.

I strid med avtale

De syriske regjeringsstyrkene sier at den HTS-ledede offensiven er i strid med en nedtrappingsavtale. Angrepene pågår og er rettet mot en rekke landsbyer og militærbaser, opplyser regjeringshæren.

Tyrkia, som støtter flere syriske opposisjonsgrupper, inngikk i 2020 en avtale med Russland, som støtter Assad. Avtalen frøs i praksis konfliktlinjene og forhindret ytterligere framgang for regjeringsstyrkene i provinsen Idlib. Provinsen har fungert som den siste høyborgen til opprørerne, som består av en blanding av radikale jihadistgrupper og Tyrkia-støttede syriske styrker.

Tyrkiske sikkerhetskilder sier til Reuters at opprørerne i utgangspunktet startet en begrenset operasjon som følge av angrep fra syriske regjeringsstyrker. Operasjonen ble trappet opp da regjeringsstyrker forlot sine stillinger, ifølge tyrkerne. De hevder opprørernes bevegelser fortsatt er innenfor grensene for nedtrappingssonen som Russland, Tyrkia og Iran ble enige om i 2019.

Over 13 år med krig

En tjenestemann i det tyrkiske forsvarsdepartementet sier de følge utviklingen tett og har tatt forholdsregler av hensyn til sikkerheten til de tyrkiske soldatene i området.

HTS er listet som en terrororganisasjon av både USA og Tyrkia, og har lenge ligget i strid med Assad-regimet. Gruppen, som tidligere het Nusrafronten og hadde bånd til al-Qaida, konkurrerer med mer moderate opprørsgrupper som støttes av Tyrkia. De tyrkisk-støttede opprørerne kontrollerer også store deler av syrisk territorium langs grensa til Tyrkia.

Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot Assad ble slått ned med hard hånd.

Siden er rundt 618.000 mennesker drept, blant dem nesten 165.000 sivile, ifølge SOHR.

Mer fra Dagsavisen