Det er avisa New York Times som viser til ikke-navngitte kilder.
Noen av tjenestepersonene opplyser at personsøkerne, som Hizbollah kjøpte fra selskapet Gold Apollo på Taiwan, ble tuklet med før de ankom Libanon.
Det skal i hovedsak dreie seg om modellen AP924, men også tre andre typer som var en del av leveransen.
Nyhetsbyrået Reuters melder at utformingen og klistremerker på personsøkerne viser at de er laget av Gold Apollo.
Se bunnen av saken: Dette vet vi om eksplosjonene
Viser til europeisk produsent
I en uttalelse til mediene avviser selskapets grunnlegger, Hsu Ching-Kuang, at det Taipei-baserte selskapet har laget de aktuelle enhetene.
– Produktet er ikke vårt. Det har bare vårt varemerke på seg, sier han.
Personsøkerne som eksploderte, er ifølge Hsu laget av et europeisk firma som hadde rettigheter til å bruke varemerket til det taiwanske selskapet. Han legger til at Gold Apollo er et offer i saken.
– Vi er et ansvarlig selskap. Dette er veldig pinlig, sier Hsu.
Han opplyser i en uttalelse at den aktuelle modellen ble produsert og solgt av et selskap ved navn BAC, men avviser å si hvor selskapet holder til.
Taiwans økonomidepartementet opplyser ifølge Reuters at de ikke har registrert noen direkteeksport til Libanon. Departementet mener personsøkerne sannsynligvis har blitt modifisert etter at de ble eksportert.
Eksplosiver og detonator
To kilder opplyser til New York Times at eksplosivene, i så små mengder som én til to unser – tilsvarende omtrent 30 til 60 gram, ble lagt inn ved batteriet. I tillegg skal det ha blitt montert en mekanisme for fjerndetonering.
Minst ni personer er døde og over 2750 personer er skadet etter at en rekke personsøkere eksploderte tirsdag. Eksplosjonene startet nesten samtidig, rundt klokka 15.30 lokal tid, og fortsatte i rundt én time.
Ingen har så langt tatt på seg skylden, men både Libanons regjering og Hizbollah har rettet fingeren mot Israel.
Reuters-kilder: Mossad står bak
To kilder opplyser at det så ut som meldingene kom fra Hizbollah-ledelsen. Tre kilder forteller til New York Times at enhetene var programmert til å pipe i flere sekunder før de eksploderte.
Bilder viser folk med skader i ansiktet og på hendene, samt sår ved hoftepartiet, der mange har hatt personsøkeren festet.
Uavhengige eksperter på cybersikkerhet som har sett bilder fra angrepene, er klare på at størrelsen på eksplosjonene viser at de var forårsaket av eksplosivt materiale.
Til nyhetsbyrået Reuters opplyser en høytstående libanesisk sikkerhetskilde samt en annen kilde at den israelske etterretningstjenesten Mossad monterte inn små eksplosiver personsøkerne. Hizbollah skal ha bestilt 5000 av disse.
For å unngå sporing
Tidligere har kilder med kjennskap til Hizbollahs operasjoner opplyst at gruppen bruker personsøkere som kommunikasjonsredskap på et lavt teknologisk nivå i et forsøk på å unngå sporing fra Israel.
Ifølge den høytstående libanesiske kilden har enhetene blitt fikset på av israelsk etterretning «på produksjonsnivå».
Den iranskstøttede Hizbollah-bevegelsen har sverget hevn mot Israel, der militæret har avvist å kommentere eksplosjonene.
Les også: Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit: – Palestinerne har et diplomatisk overtak på Israel (+)
---
Dette vet vi om eksplosjonene i Libanon
Minst ni personer har mistet livet, og 2750 er skadet, hvorav 200 kritisk, etter at hundrevis av personsøkere eksploderte rundt om i Libanon, ifølge landets helseminister.
- Eksplosjonene startet nesten samtidig, rundt klokka 15.30 lokal tid tirsdag og fortsatte i rundt en time.
- Årsaken til eksplosjonene i de håndholdte personsøkerne, som Hizbollah bruker til å kommunisere, er foreløpig ikke kjent.
- Det er også meldt om eksplosjoner i Hizbollah-medlemmers personsøkere i Syria, der minst 14 personer er skadet, ifølge eksilgruppa SOHR.
- Blant dem som mistet livet, var den åtte år gamle datteren til et Hizbollah-medlem, samt flere Hizbollah-medlemmer. Irans ambassadør til Libanon ble skadet, ifølge iranske medier.
- Libanons utenriksdepartement beskriver eksplosjonene som «en farlig og tilsiktet israelsk opptrapping» som sammenfaller med trusler om å trappe opp krigen mot Libanon.
- Israel kunngjorde tidligere tirsdag at deres mål i Gazakrigen nå også omfatter kampen mot Hizbollah langs grensa til Libanon.
- Det israelske militæret har foreløpig avvist å kommentere påstandene om eksplosjonene.
- Hizbollah beskrev først eksplosjonene som et mysterium, men i en senere uttalelse anklaget også de Israel for å stå bak og lovet gjengjeldelse.
- Øyevitner beskrev panikk og kaos i hovedstaden Beirut, der helsevesenet ble overveldet av ofre for eksplosjonene.
- Personsøkerne som eksploderte, var ifølge en Hizbollah-kilde AP har snakket med, av en helt ny type. De ble anskaffet etter at gruppas leder ga ordre om at medlemmene skulle slutte å bruke mobiltelefoner – av frykt for at de kunne spores av israelsk etterretning.
- Hizbollah skal ha kjøpt personsøkerne fra det taiwanske selskapet Gold Apollo. Selskapet sier onsdag at personsøkerne ble produsert av et firma i Budapest som hadde rettigheter til å bruke deres varemerke.
- I forkant av eksplosjonene ble personsøkerne opphetet i lommene og hendene på dem som bar dem.
- Mange av ofrene ser ut til å være Hizbollah-medlemmer, og de fleste eksplosjonene skjedde i områder der bevegelsen står sterkt, særlig Beiruts sørlige forsteder og Bekaadalen øst i Libanon der, ifølge APs kilder i Libanon.
- De flere hundre eksplosjonene rammet imidlertid svært bredt – siden de ble utløst hvor enn bæreren av personsøkeren befant seg.
- Eksplosjonene skjer i en tid med økt spenning mellom Libanon og Israel. Hizbollah og Israel har angrepet hverandre nærmest daglig i over elleve måneder siden utbruddet av Gazakrigen mot Hamas, som er alliert med Hizbollah og også støttes av Iran.
- Eksperter sier til AP at eksplosjonene kan skyldes en sofistikert, lenge planlagt operasjon, muligens gjennom infiltrering av leveringskjeden, der personsøkerne kan ha blitt utstyrt med eksplosiver før de ble importert til Libanon.
Kilder: AFP, AP, Reuters, DPA
---