Simon Kigondu, leder for Kenyas største legeforening, sier at han aldri tidligere har opplevd at det er blitt brukt så mye vold mot ubevæpnede mennesker. Tirsdag morgen hadde foreningen registrert minst 13 drepte. Noen timer senere hadde tallet steget til 23.
Men selv om president William Ruto har satt inn militæret og lovet å slå hardt ned på «volden og anarkiet», ser det ikke ut til at demonstrantene vil gi seg. Torsdag er det varslet nye protester.
– I morgen skal vi marsjere fredelig igjen i hvite klær for våre falne, skriver en av initiativtakerne, Hanifa Adan, på X/Twitter.
– Dere kan ikke drepe oss alle, føyer hun til.
Stormet parlamentet
Protestene tirsdag endte i kaos da demonstranter rev ned sperringene og stormet nasjonalforsamlingen i Nairobi. Deler av bygget ble også påtent.
«Død og ødeleggelse», er forsidetittelen i avisen Standard onsdag. «Landet er blitt skaket i sine grunnvoller», konstaterer Daily Nation.
Budsjettet som protestene er rettet mot, ble likevel vedtatt. Det inneholder svært upopulære skatteøkninger og mangler nå kun presidentens underskrift for å bli satt ut i livet.
Onsdag ettermiddag kom det imidlertid meldinger om at Ruto ikke vil signere budsjettet, men i stedet sender forslaget tilbake til parlamentet.
Uformell bevegelse
Protestbevegelsen har ingen formell ledelse, og mye av organiseringen skjer via sosiale medier. Onsdag delte de en melding kalt «Tupatane Thursday» («vi møtes torsdag» på swahili), sammen med #Rejectfinancebill2024.
Det er også startet pengeinnsamlinger for skadede demonstranter.
– Regjeringen bryr seg ikke om oss, for de skjøt på oss med skarpe skudd, sier Steve, en 40-åring som var ved nasjonalforsamlingen tirsdag.
Ifølge Roseline Odede, styreleder i en statsstøttet menneskerettskommisjon, er det registrert 22 døde.
– Dette er det største antallet døde under en protest i løpet av én dag, sier hun.
– 160 på sykehus
Ifølge kommisjonens oversikt ble 19 drept i Nairobi. I tillegg er over 300 såret, mens over 50 er pågrepet, ifølge Odede.
En ansatt ved Kenyatta-sykehuset i Nairobi sier at 160 mennesker får behandling, noen for lettere skader og enkelte for skuddsår.
På morgenen var det et stort politioppbud ved nasjonalforsamlingen i Nairobi, der demonstranter dagen før stormet inn midt under en budsjettbehandling – et budsjett som inneholder store utgiftskutt og skatteøkninger.
– Galskap
Fortsatt kunne lukten av tåregass kjennes i luften, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.
En politimann som holder vakt ved de ødelagte politisperringene utenfor nasjonalforsamlingen onsdag morgen, forteller at han så det som skjede på TV.
– Det var galskap, vi håper det blir rolig igjen i dag, sier han dagen derpå.
Enkelte demonstranter skal ha kastet stein mot politiet tirsdag ettermiddag, hvorpå politiet svarte med t��regass, vannkanoner, gummikuler og til slutt skarpe skudd.
I løpet av kvelden ble militæret utplassert for å hjelpe politiet med å håndtere situasjonen. Da hadde demonstranter ikke bare stormet parlamentsbygningen, men også satt fyr på en del av den.
Studenter i spissen
Det er unge studenter som har dannet kjernen i protestbølgen, som de siste dagene har skylt innover landet og tatt regjeringen og president William Ruto på sengen.
Det har også vært store demonstrasjoner i andre byer. Men inntil tirsdagen har de stort sett vært fredelige.
Natt til onsdag avfyrte politiet over 700 varselskudd for å spre demonstranter i en av Nairobis forsteder. Videoer av hendelsen er spredt i sosiale medier.
Les også: Advarer mot høyresiden i USA: – Det som plager meg mest, er den eksplisitte ekstremismen
Les også: Ble utsatt for SMS-svindel: – «Haha, nå skal jeg ha det litt gøy», sa jeg