Verden

Hamas-representant sier gruppen godtar våpenhvile-resolusjon

En Hamas-representant sier de godtar våpenhvile-resolusjonen som er vedtatt i FNs sikkerhetsråd. – Et lovende tegn, mener USAs utenriksminister Antony Blinken.

Det er Hamas-representanten Sami Abu Zuhri som til Reuters sier at gruppen godtar resolusjonen og er klar for å forhandle om detaljene i planen.

Blinken, som er på besøk i Israel, sier Zuhris uttalelse er et lovende tegn. Men han legger til at det avgjørende er responsen fra Hamas lederskap på Gazastripen.

– Det er dette som teller, understreker utenriksministeren tirsdag.

Zuhri befinner seg ikke på Gazastripen, og foreløpig skal ikke Hamas-ledelsen her ha gitt et tydelig svar.

– Vi venter på svar fra Hamas, sier Blinken.

– Israelsk støtte

Våpenhvile-resolusjonen ble foreslått av USA og vedtatt av FNs sikkerhetsråd mandag kveld norsk tid. Russland avsto fra å stemme, mens resten av medlemmene stemte for.

Ifølge Blinken har Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet at han støtter våpenhvileforslaget.

De to hadde et møte mandag kveld, og Netanyahu skal da igjen ha uttrykt støtte til forslaget.

Blinken har sagt at Hamas må presses til å godta planen, og Hamas-representanten Sami Abu Zuhri mener dette viser at USA er partisk. Han sier USA må sørge for at Israel etterlever resolusjonen.

Tre faser

Forslaget som ligger på bordet, består av tre faser.

Den første er en fullstendig våpenhvile i seks uker. Samtidig skal israelske styrker trekke seg tilbake, og et antall gisler skal utveksles mot hundrevis av palestinske fanger.

I fase to skal partene forhandle videre med mål om en permanent slutt på krigføringen. Samtidig skal alle gjenlevende gisler frigis og alle israelske styrker trekke seg ut av Gazastripen.

I fase tre skal etter planen også døde gisler overleveres til Israel og en omfattende gjenoppbygging av Gaza settes i gang.

Les også: Nå kan det bli verre

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen




Mer fra Dagsavisen