Verden

Russisk skygge over valget i Litauen

Når litauerne søndag skal velge president for de neste fem årene, henger Russland som en skygge over landet og valget.

Sikkerhetsspørsmål har dominert valgkampen mellom sittende president Gitanas Nauseda og utfordrer og statsminister Ingrida Simonyte.

Nauseda fikk 44 prosent i første valgomgang, ikke nok til å sikre seg en ny periode uten en ekstra runde, men langt over Simonytes 20 prosent. Han er favoritt før søndagen runde, der spørsmålet blir endelig avgjort.

Litauen har i likhet med de fleste europeiske land vært en klar og tydelig alliert av Ukraina siden Russland fullskalainvasjon i februar 2022. Landet, som er medlem av både EU og Nato er langt fra alene om å frykte at de kan bli de neste på listen over russiske ofre.

En måling i februar og mars viste at drøyt halvparten av innbyggerne tror et russisk angrep er mulig – noen mener det til og med er svært sannsynlig. Russland har flere ganger avvist tanken om at de kan komme til å angripe et Nato-land.

Tidligere denne uken dukket det likevel opp et utkast på en offisiell nettside som antydet at russerne vurderte å endre eller justere sjøgrensen i Østersjøen – mot blant annet Litauen.

Det lille baltiske landet, med 2,8 millioner innbyggere grenser mot den russiske eksklaven Kaliningrad i sørvest og mot Russlands nærmeste allierte, Belarus i øst. Litauen ble okkupert av Sovjetunionen under andre verdenskrig og var en del av den kommunistiske staten fram til de løsrev seg i 1990, året før Sovjetunionen kollapset.

Les også: Estlands utenriksminister: – Putin spiller på frykten vår

Les også: Lavrov tordner: – Fred er ikke målet deres

Les også: Advarer om Putins nye trussel: – «De røde linjene» flytter seg

Mer fra Dagsavisen