Verden

Første fugleinfluensatilfelle hos menneske i Australia

For første gang er det påvist fugleinfluensa hos et menneske i Australia. Personen er et barn som ble smittet i India, men som nå har blitt friskt.

– Dette er det første bekreftede tilfellet av høypatogen fugleinfluensa hos et menneske i Australia, sier Claire Looker, som er leder for helsemyndigheten i delstaten Victoria, der tilfellet ble påvist.

– Barnet fikk en alvorlig infeksjon, men er ikke lenger dårlig og har blitt helt frisk, understreker hun.

Det er foreløpig ikke påvist flere smittetilfeller blant mennesker. Helsemyndigheten i Victoria tror heller ikke at det er sannsynlig, ettersom viruset ikke lett spres mellom mennesker.

Det påviste tilfellet av fugleinfluensa i Victoria er av virustypen H5N1, men typen er ikke den samme som har spredd seg i USA, sier Looker.

En gårdsarbeider i delstaten Texas i USA testet positivt for viruset tidligere i år da det spredte seg til amerikansk storfe.

Oseania er det eneste kontinentet i verden der pattedyr så langt ikke har blitt smittet av fugleinfluensaviruset H5N1. Men australske myndigheter advarte onsdag om at en annen type av den høypatogene fugleinfluensaen er påvist hos en eggprodusent i nærheten av Melbourne.

Fugleinfluensaviruset H5N1 har tatt livet av milliarder av tam- og villfugler over hele verden siden utbruddet i 2020, samt spredt seg til flere pattedyr. Fugleinfluensaen har også tatt livet av flere ville fugler i Norge.

Les også: Konfirmasjonstiden: – Barn kaller hverandre «First Price» og «Hennes & Mauritz»-unger

Les også: Kalle Moene: – Venstresida bør forenkle velferdsstaten (+)

Les også: Hun ga landets overfylte skittentøykurver et ansikt (+)

Mer fra Dagsavisen