Verden

Nå er han gjenvalgt i London

Labours Sadiq Khan vinner en historisk tredje periode som Londons ordfører, viser resultatene fra valget i den britiske hovedstaden.

Khan vant hele 43,7 prosent av stemmene, melder Sky News. Det er over 10 prosentpoeng foran den konservative utfordreren Susan Hall. Kandidatene fra Liberaldemokratene og De grønne fikk rundt 6 prosent hver.

Valgdeltakelsen var på 40,5 prosent. Det britiske arbeiderpartiet hadde på forhånd fryktet at lav valgdeltakelse ville føre til et jevnt kamp om ordførerembetet.

– Sadiq Khan var absolutt den riktige kandidaten, sa det britiske arbeiderpartiets leder Keir Starmer mens stemmetellingen fortsatt pågikk.

Toryenes nederlag i lokalvalgene denne uka er alt beskrevet som historisk. Millioner av briter avla torsdag stemme i hundrevis av valgdistrikter i England og Wales. Etter hvert som resultatene tikket inn fredag, ble det klart at Labour har sikret seg makten i kommuner partiet ikke har kontrollert på flere tiår. Det gikk også seirende ut av suppleringsvalget i Blackpool South i Nord-England, der kampen sto om en plass i Parlamentet.

Dersom valgskredet gjentar seg når britene velger ny nasjonalforsamling, kan det bety et av de største nederlagene noensinne for De konservative.

Statsminister Rishi Sunak har antydet at valget vil bli avholdt i andre halvdel av 2024. Etter toryenes tilbakegang i lokalvalgene har kravet fra opposisjonen økt om at han må utlyse nyvalg snarest.

Har du sett denne? Ekspert om Putins «juvel»: – Den kan bli verdiløs

Mer fra Dagsavisen