Verden

Nato: Dypt bekymret for økt russisk aktivitet i Nato-land

Nato-landene er dypt bekymret over den økende russiske aktiviteten på alliert territorium, sier alliansen i en uttalelse.

– Disse hendelsene er en del av en intensiverende kampanje som Russland fortsetter å utføre over hele det euroatlantiske området, inkludert på alliansens territorium, heter det i uttalelsen.

Nato trekker spesielt fram Tsjekkia, Estland, Tyskland, Latvia, Litauen, Polen og Storbritannia, og peker på sabotasje, voldshandlinger, cyberangrep og desinformasjonskampanjer som eksempler.

Den siste tiden har europeiske sikkerhetstjenester avslørt en rekke aktiviteter de kaller russisk spionasje, inkludert et spionnettverk bak et nettbasert mediehus som ble avslørt i Tsjekkia.

Europeiske medier har også rapportert at et medlem av ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) skal ha mottatt penger fra det prorussiske mediehuset, noe den aktuelle politikeren selv nekter for.

Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer Russlands opptreden og oppfordrer landet til å overholde sine internasjonale forpliktelser.

– Disse handlingene vil ikke avskrekke oss fra å støtte Ukraina, skriver han på X.

Les også: Putin har fått nok. Nå bygger han jernvei i Ukraina

Les også: Putin får Nato-advarsel fra Polen: – Den krigen taper du

Les også: General om Putins krig: – Russland mangler det som skal til

Les også: Russland-ekspert: – Putin kommer aldri til å gi det fra seg

Mer fra Dagsavisen