Verden

Macron: Det er fare for at Europa dør

Europa risikerer å dø hvis vi ikke holder tritt med opprustningen hos rivaliserende makter, sier president Emmanuel Macron.

– Den største faren for europeisk sikkerhet er krigen i Ukraina, og det er en forutsetning for vår sikkerhet at Russland ikke vinner denne angrepskrigen, sa den franske presidenten da han torsdag talte på Sorbonne-universitetet i Paris.

Han understreker også at Europa må stå på egne bein og vise at det ikke er et lydrike under USA.

EU-landene er allerede i gang med en storstilt opprustning for å nå Natos målsetting om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Macron ønsker imidlertid å gå enda lenger og oppfordrer Europa til å finne fram til en felles og troverdig forsvarsstrategi.

Han mener Europa er ved et veiskille og må gjøre mer for å være konkurransedyktig i møte med andre land som ruster opp.

– Vi er nødt til å bygge dette strategiske konseptet for et troverdig europeisk forsvar for oss selv, sa Macron, som de neste månedene vil be andre europeiske land om forslag til hvordan dette skal gjøres.

Macron selv foreslår at det etableres en egen europeisk militærskole som skal trene europeisk personell. Han mener at europeisk forsvarsindustri må ha forrang når det gjelder materiell, og at Europa i tillegg må sikre seg en felles strategi for å beskytte seg mot dataangrep.

Også Europas militære samarbeid med Storbritannia må styrkes, framholder den franske presidenten.

Les også: Russlands hær, våpenindustri og økonomi vokser

Les også: Russland presser på mens Ukraina venter på nye våpen

Les også: Panikken tok oss, og vi besto ikke prøven

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen