Verden

FN: Mer enn en kvart milliard mennesker led akutt hungersnød i fjor

282 millioner mennesker led av akutt hungersnød i fjor, ifølge et nettverk av FN-organer og hjelpeorganisasjoner. Særlig på Gazastripen og i Sudan var det sult.

Også ekstremvær og økonomisk ustabilitet førte til at flere opplevde akutt matusikkerhet.

Andelen økte med 24 millioner mennesker i fjor, ifølge en ny rapport om matmangel fra Food Security Information Network (FSIN). Nettverket er en samling av flere FN-organer, EU og både statlige og ikke-statlige organisasjoner.

2023 var det femte strake året med økning i antall mennesker som lider av såkalt akutt matusikkerhet. Det defineres av at befolkninger opplever matmangel som truer liv eller livsopphold, uavhengig av årsak og varighet.

Mye av økningen skyldes at rapportens dekningsområde er utvidet, samt tiltakende problemer i tolv land.

Bekmørkt på Gazastripen

Flere områder opplevde «nye eller mer intense kriser», samtidig som det var en «markant forverring» i sultproblematikken i blant annet Sudan og på Gazastripen, sier nestleder Fleur Wouterse i kriseavdelingen i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) til AFP.

Rundt 700.000 mennesker – 600.000 av dem på Gazastripen – var i fjor på randen av ekstrem sult ved utgangen av fjoråret, et antall som siden har økt til 1,1 millioner i den krigsherjede enklaven.

Wouterse understreker at nødhjelp svært raskt kan lette på krisene som utspiller seg i blant annet Gaza og Sudan, så snart man får humanitær tilgang til områdene.

– I en verden med overflod sulter barn i hjel. Krig, klimakaos og en levekostnadskrise – kombinert med utilstrekkelig handling – betyr at nesten 300 millioner mennesker sto i akutte matproblemer i 2023, sier FNs generalsekretær António Guterres i et forord til rapporten.

Usikkerhet i møte

Det pågår også varige sultkriser i Afghanistan, Kongo, Etiopoia, Nigeria, Syria og Jemen. Wouterse sier at eventuell framgang i 2024 avhenger av om krigshandlingene fortsetter eller ei.

I Haiti, som på toppen av sult sliter med politisk ustabilitet, uro og store humanitære problemer, har de mektige væpnede gjengene i landet tatt kontroll over jordbruksland og stjålet avlinger, ifølge Wouterse.

Værfenomenet El Niño kan føre til alvorlige sultproblemer vest og sør i Afrika, legger hun til.

Flere årsaker

Ifølge rapporten har konflikt og uro blitt hoveddriveren av sultproblemer i 20 land og territorier, der til sammen 135 millioner mennesker er rammet.

Ekstremvær som flom og tørke var hoveddriveren bak matusikkerhet for 72 millioner mennesker i 18 land, mens den økonomiske krisen førte til matmangel for 75 millioner mennesker i 21 land.

Minkende globale matpriser smittet ikke over på fattige og importavhengige land, og høy gjeld begrenset lands muligheter til å bote på følgene av de høye prisene.

Et lyspunkt i rapporten er at situasjonen bedret seg i 17 land, blant dem Kongo og Ukraina.

Mer fra Dagsavisen