Verden

Nord-Irlands regionstyre kan samles allerede lørdag

Det ligger an til at regionforsamlingen i Nord-Irland kan tre sammen allerede lørdag etter å ha vært ute av drift i to år, sier lederen for unionistpartiet DUP.

DUP-leder Jeffrey Donaldson sier han har informert forsamlingens leder om at partiet er klar til å avslutte sin nesten to år lange boikott.

– Jeg venter at forsamlingen vil møtes lørdag, etter at lederen har fullført det nødvendige forarbeidet, sier Donaldson.

Partiet trakk seg fra maktdelingen og lokalstyret i protest mot at handelsavtalen etter brexit skapte et skille mellom Nord-Irland og Storbritannia. DUPs retur til lokalstyret kommer etter at partiet inngikk en avtale med den britiske regjeringen for å løse den fastlåste situasjonen. Torsdag støttet et enstemmig Parlament i London opp om avtalen.

Med DUP tilbake på plass ligger det til rette for at Nord-Irland kan få sin første pro-irske førsteminister, Sinn Feins Michelle O'Neill. Det vil i så fall være en historisk milepæl nesten 26 år etter fredsavtalen som ble inngått på langfredag i 1998.

Som nest største parti får DUP viseførsteministeren, som sammen med O'Neill skal lede den nordirske regjeringen.

Mer fra Dagsavisen