Verden

Brudeparet blant de døde i bryllupsbrann i Irak

Over 100 personer omkom og mer enn 150 personer ble skadd da det brøt ut brann på en bryllupsfest i Irak tirsdag. Brudeparet er blant de omkomne.

– Flesteparten av de skadde fikk brannskader over hele kroppen. Noen andre fikk 50 til 60 prosent av kroppene sine brent. Dette er ikke bra i det hele tatt, sier Ahmed Dubardani i Nineveh-myndighetene ifølge BBC.

Han bekrefter også at brudeparet som festen var for, omkom i brannen. Lokale myndigheter har bekreftet 113 dødsfall, men frykter tallet kommer til å stige ytterligere. Skadene skal være kritisk for minst 50 av de skadde.

Tragedien skjedde i Al-Hamdaniya-distriktet, som ligger i Nineveh-provinsen nord i Irak. Befolkningen i området er primært fra Iraks kristne minoritet. Brannstedet ligger like utenfor byen Mosul, drøyt 33 mil nordvest for Bagdad.

Voldsom brann

Brannen raste gjennom et stort forsamlingslokale etter at det ble skutt opp fyrverkeri i forbindelse med feiringen. Både føderale irakiske myndigheter og kurdiske myndigheter sendte ambulanser og helsearbeidere.

TV-bilder viser flammer som sluker lokalet. Etter brannen var det kun sotdekket stål og brannruiner å se mens folk gikk gjennom åstedet. Bandasjerte overlevende er tatt til lokale sykehus og får oksygen.

– Vi så den pulserende brannen som kom ut fra salen. De som klarte det, kom seg ut, mens andre ble sittende fast. Også folk som kom seg ut, er knust, sier Imad Yohana, som slapp unna brannen, til Reuters.

Video fra Reuters av stedet viser brannmannskaper som går gjennom forkullede ruiner på leting etter overlevende.

Beordrer etterforskning

– Alt arbeid gjøres for å kunne hjelpe dem som er rammet av denne tragiske ulykken, siteres talsmann Saif al-Badr i helsedepartementet på av det statsstyrte nyhetsbyrået INA.

Ifølge BBC sier al-Badr at det var brannskader og mangel på oksygen som førte til dødsfallene. Han sier også at brannen forårsaket trengsel.

Bygningen kan ha vært dekket med svært brennbar kledning, noe som kan ha bidratt til den raske kollapsen, ifølge statlige medier.

Den kurdiske TV-kanalen Rudaw har sendt bilder som synes å være filmet av en gjest, der man kan se fyrverkeri bli skutt opp fra gulvet, som så treffer en lysekrone og forårsaker brann. Samtidig står forskrekkede mennesker og følger med.

I andre videoer kan man se bruden og brudgommen på dansegulvet idet brannen bryter ut.

Statsminister Shia al-Suadni har beordret etterforskning av brannen, og har bedt innenriksdepartementet og helsedepartementet om å bistå arbeidet etter ulykken, heter det i en uttalelse fra hans kontor.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen