Verden

Fordømmer Sverige og Danmark etter koranbrenning

Representanter fra 57 land i organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) fordømmer Sverige og Danmark etter et ekstraordinært møte ble avholdt om koranbrenningene i dag.

Sist oppdatert 21.46

– Det er beklagelig at de berørte myndigheter, som påberoper seg ytringsfrihet, fortsatt gir tillatelse til å gjenta disse handlingene som bryter med folkeretten. Dette fører til manglende respekt for religioner i andre land.

Det sa generalsekretæren i OIC, Hussein Brahim Taha, under åpningen av møtet i OIC i dag, skriver NTB.

Organisasjonen krever nå at Sverige endrer lovverket sitt, slikt at det blir kriminelt å vanære Koranen. Det ekstraordinære møtet i organisasjonen ble avholdt etter initiativ fra Iran og Irak, med støtte fra Tyrkia, skriver det svenske nyhetsbyrået Aftonbladet.

I en uttalelse fra dagens møte fordømmer organisasjonen både Sverige og Danmark for koranbrenningen i de to landene, skriver NTB.

Danmark og Sverige ser på lovverket

Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har snakket med generalsekretæren i OIC, Hussein Brahim Taha, om koranbrenningen. Det opplyste organisasjonen om søndag.

Den danske utenriksministeren informerte Taha om at Danmark ønsker å opprettholde vennskapelige relasjoner og samarbeid med medlemslandene i OIC, skriver NTB.

Rasmussen og den danske regjeringen skal nå se på muligheten for et juridisk verktøy som kan forhindre koranbrenninger foran utenlandske ambassader i Danmark, skriver det danske nyhetsbyrået DR.

Opposisjonen i Danmark mener derimot at man ikke skal benytte seg av juridiske virkemidler for å stoppe koranbrenninger, skriver NTB.

– Forhånelser er respektløst, useriøst og dumt. Men det er lovlig, og det skal det også være, sier Søren Pape Poulsen, leder for De Konservative, ifølge NTB.

– Kan ikke tillates å lykkes

Den svenske utenriksministeren, Tobias Billström, skrev i et brev til OIC at den svenske regjeringen ikke støtter islamofobiske holdninger «på noen måte», ifølge Aftonbladet. Brevet ble sendt til utenriksministerne i de 57 muslimske landene i OIC i forkant av dagens ekstraordinære møte.

Billström skriver videre i brevet at den svenske justisministeren Gunnar Strömmer nå ser over den svenske ordensloven i lys av koranbrenningene i Sverige.

– Jeg har full forståelse for at muslimer i Sverige og OIC-land rundt om i verden er dypt fornærmet over slike handlinger. Å vanhellige Koranen, eller andre hellige skrifter, er støtende og respektløst, skriver Billström.

Utenriksministeren viser til den grunnlovsfestede retten til religionsfrihet, forsamlingsfrihet, ytrings- og demonstrasjonsfrihet i Sverige. Han beklager at visse individer benytter seg av denne retten for å brenne Koranen.

– De få individene og ekstremistene som nå forsøker å provosere, skape spenninger og splitte vårt samfunn, og som forsøker å så splid mellom muslimer og ikke-muslimer, kan ikke tillates å lykkes, skriver han videre i brevet.

Vekker sterke reaksjoner

I flere muslimske land har det vært protester de siste ukene som en reaksjon på koranbrenningene i Sverige og Danmark, ifølge nyhetsbyrået Al Jazeera.

I juli ble et forslag sendt til FNs menneskerettighetsorgan som svar på en koranbrenning i Sverige. Forslaget oppfordret medlemsland til å revidere lover som kan «hindre forebygging og rettsforfølgelse av handlinger som kan lede til religiøst hat», skriver Al Jazeera.

I Saudi-Arabia og Iran har henholdsvis den danske og svenske ambassadøren blitt kalt inn på teppet for å svare om koranbrenning de siste ukene. For noen uker siden ble Sveriges ambassade i Irak stormet av protestanter etter en planlagt koranbrenning foran Iraks ambassade i Stockholm. Kort tid etter kuttet Irak diplomatiske relasjoner med Sverige, og irakiske myndigheter la ned forbud mot all handel med svenske bedrifter.

Mer fra Dagsavisen