Verden

Demonstranter brente koran utenfor Iraks ambassade i København

Demonstranter satte mandag fyr på en koran foran den irakiske ambassaden i København. – Trist at man tyr til provokasjoner fremfor dialog, sier Midtøsten-ekspert.

Arrangøren trampet på Koranen og tente på den ved siden av et irakisk flagg på bakken utenfor ambassaden.

Gruppen, som kaller seg Danske Patrioter, holdt også en lignende demonstrasjon forrige uke og strømmet hendelsene på Facebook.

Dialog

Midtøsten-ekspert ved UiO, Jacob Høigilt, sier til Dagsavisen at det er umulig å si hvilke reaksjoner dette vil få rundt om i den muslimske verdenen

– Det vi ser er at konfliktentreprenører som driver polarisering på begge sider av kulturskillet, sier han.

Jakob Høigilt, Midtøsten ekspert

– Det jeg synes er trist er at man ved en reell uenighet om ytringsfrihet, ikke snakker sammen, men heller tyr til provokasjoner, som de når gjør med koranbrenningen. Det er ikke noe som tyder på at slike handlinger løser problemene, sier han.

Det jeg synes er trist er at man ved en reell uenighet om ytringsfrihet, ikke snakker sammen, men heller tyr til provokasjoner, som de når gjør med koranbrenningen.

—   Jacob Høigilt, Midtøsten-ekspert ved UiO.

Irak fordømte handlingen. Myndighetene i EU-land bør raskt revurdere «den såkalte ytringsfriheten og retten til å demonstrere», skriver utenriksdepartementet i Bagdad i en uttalelse sitert av nyhetsbyrået INA.

Reaksjoner

Også fredag var det brenning av Koranen utenfor den irakiske ambassaden i København. Noe som skapte sterke reaksjoner

– Utenriksdepartementet fordømmer på det kraftigste hendelsen der den hellige Koranen og Iraks flagg ble skjendet utenfor den irakiske ambassaden i Danmark, heter det i en uttalelse fra irakiske myndigheter.

Politiet i København bekrefter at to personer fredag ettermiddag «brente en bok» utenfor den irakiske ambassaden, men opplyser ikke om det var snakk om Koranen. De bekrefter heller ikke at det irakiske flagget ble skjendet.

Koranbrenning utført av demonstranter i Sverige og Danmark har skapt sterke reaksjoner i den muslimske verden.

Lørdag forsøkte flere hundre demonstranter å storme ambassadeområdet i Bagdad i protest mot koranbrenningen i København. To dager før det raserte demonstrantene Sveriges ambassade i den irakiske hovedstaden.

Svenskene rettet hard kritikk mot Irak etter stormingen, og irakiske myndigheter svarte med å bryte de diplomatiske forbindelsene med Sverige.

Denne uken er Danmarks ambassadør og en svensk diplomat kalt inn på teppet i Algerie etter sakene om koranbrenning. Utenriksdepartementet i landet ønsker å fordømme den siste tidas demonstrasjoner med brenning av koranen i de to landene, heter det i en uttalelse mandag.

Fryktet eskalering

Flere hundre personer deltok i stormingen av den svenske ambassaden i Bagdad forrige uke, og irakisk opprørspoliti brukte vannkanoner for å spre demonstrantene.

Svenske eksperter sa da at de fryktet situasjonen kunne eskalere ytterligere.

– Min prognose er at det hele kan eskalere enda mer. Det er viktig at man ser alvoret i dette, sa forsker ved det svenske Utrikespolitiska institutet, Anna Vidén til Aftonbladet om situasjonen.

Den svenske regjeringen har stått fast på at koranbrenning favnes av ytringsfriheten, og dermed ikke kan begrenses.

– Det vi ser på som et spørsmål om ytringsfrihet blir sett på som en ydmykelse av islam i Irak, sa Vidén.


Mer fra Dagsavisen