Verden

FN: Taliban har strammet ytterligere inn overfor kvinner

Taliban har de siste månedene strammet ytterligere inn overfor afghanske jenter og kvinner, blant annet innen utdanning og arbeidsliv, ifølge FN-rapport.

Taliban-regimet nekter fra før jenter å ta universitetsutdannelse, og dette er ytterligere skjerpet ved at de nå også nektes å avlegge eksamen etter tidligere studier.

Bare mannlige studenter får heretter avlegge eksamen for å komme inne på spesialiserte medisinstudier, går det fram av FNs menneskerettsrapport for mai og juni.

Rapporten slår også fast at Taliban har innskrenket kvinners bevegelsesfrihet ytterligere de siste månedene og også innført ytterligere begrensninger på kvinners rett til å delta i arbeidslivet.

I mai ble to kvinner som jobbet for en internasjonal organisasjon, pågrepet på flyplassen i Kabul fordi de ikke hadde mannlig ledsager.

I juni ble en jordmor pågrepet og avhørt i fem timer av Talibans etterretningstjeneste som truet henne på livet dersom hun fortsatte å jobbe for en hjelpeorganisasjon. Kvinnen sa to dager senere opp jobben.

– To andre organisasjoner mistet lisensen fordi det var kvinner til stede i kontorene deres, går det fram av FN-rapporten.

Det kommer også, meldinger om kvinner som blir banket opp av Taliban-regimets såkalte moralpoliti fordi de har trosset forbudet mot å oppsøke offentlige parker.

I mai meldte FN at 274 menn og 58 kvinner de seks foregående månedene var pisket i offentlighet av Taliban.

Mer fra Dagsavisen