Verden

Mette Frederiksen besøker Biden som het Nato-sjefkandidat

Danmarks statsminister Mette Frederiksen møter USAs president Joe Biden i Det hvite hus mandag. Amerikanerne har pekt på Frederiksen som en mulig ny Nato-sjef.

Samtalene mellom Frederiksen og Biden vil ifølge AP hovedsakelig dreie seg om krigen i Ukraina, spesielt utrustning og trening av ukrainske piloter med amerikanske F-16-jagerfly. Siden 1970-tallet har Danmark kjøpt titalls F-16-fly fra USA og har antydet at de kan være villige til å la noen av disse gå til Ukraina.

Besøket er Frederiksens første til Det hvite hus og kommer en uke etter at den danske regjeringen lanserte en stor forsvarspakke der det bevilges 143 milliarder kroner til forsvaret de neste ti årene.

Pakken gjør at Danmark innen 2030 oppfyller Nato-målet om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar og sikkerhet, noe USA lenge har etterspurt av europeiske allierte.

Flere har spekulert på om pakken er et forsøk på å innynde seg hos Biden, siden Frederiksen ifølge en rekke diplomater og forsvarseksperter er sett på som en av favorittene til å etterfølge Jens Stoltenberg som generalsekretær i Nato.

Frederiksen har selv avvist at hun er kandidat til jobben.

Mer fra Dagsavisen