Verden

Sinn Féin vant lokalvalget i Nord-Irland

Det proirske partiet Sinn Féin fulgte opp suksessen fra i fjor i lørdagens lokalvalg. Partiet er for første gang det største også på lokalnivå i Nord-Irland.

I mai i fjor ble Sinn Féin for første gang største parti i folkeforsamlingen på Stormont i Belfast, der de probritiske unionistene hadde hatt flertall siden 1921.

Sinn Féin ligger an til rundt 31 prosents oppslutning i lokalvalget og har sikret seg 137 av de 462 setene som er på valg. Unionistpartiet DUP har til sammenligning fått 118 seter. Fortsatt er 16 seter i spill.

– Et historisk skifte finner sted, og Sinn Féin leder endringen over hele Irland, sier partiets nordirske leder Michelle O'Neill.

Etter valget på folkeforsamlingen i fjor har unionistpartiet DUP nektet å delta i en ny samlingsregjering med Sinn Féin.

Maktdelingen i Nord-Irland er basert på et system som ble laget i forbindelse med Langfredagsavtalen i 1998, og som fikk slutt på flere tiår med voldelig konflikt mellom protestanter og katolikker. De to øverste vervene i regjeringen – førsteministeren og andreministeren – skal fordeles mellom det største unionistiske partiet og det største nasjonalistiske.

Begge vervene må fylles for at regjeringen skal kunne fungere, og når DUP ikke vil være med, står regionen uten selvstyremyndighet.

O'Neill sa lørdag at velgerne ønsker en slutt på boikotten.

Mer fra Dagsavisen