Verden

Tror presidentvalget er kjørt for republikanerne

– Om de ikke har noe annet å tilby enn abortforbud, forbud mot dragshow og plaging av unge jenter, da har de ikke noe i lederstillinger i den vestlige verden å gjøre, sier Thomas Seltzer om det republikanske partiet.

FREDRIKSTAD (Dagsavisen): Neste år er det presidentvalg i USA. Både Joe Biden og Donald Trump har allerede annonsert at de vil stille, og mange forventer at den republikanske guvernøren i Florida Ron DeSantis vil utfordre Trump om å bli republikanernes presidentkandidat.

Forfatter, musiker og dokumentarist Thomas Seltzer tror abortspørsmålet kommer til å prege hele den lange valgkampen.

Republikanerne har gjennom flertall i høyesterett klart å snu den amerikanske abortloven på hodet, og på kort tid har abort blitt ulovlig i 10 delstater, mens en lang rekke andre delstater har strammet kraftig inn på retten til abort.

Det mener Seltzer republikanerne har tapt voldsomt på.

– Jeg tenker at det er en ting å være mot abort, det er mange. Men man ser nå at lovene kommer igjennom, og nabojenta på 17 blir kjørt av gårde i håndjern. Da tenker de nok «det var ikke dette jeg stemte for». Republikanerne har tapt massivt på dette. Den amerikanske befolkningen er hardt prøvet, og middelklassen er nærmest borte, sier han til Dagsavisen.

Tror ikke de vinner

Seltzer, som selv er halvt amerikaner, har laget to dokumentarserier om USAs problemer for NRK og skrevet boka «Amerikansk karmageddon».

Han peker også på det absurde i at republikanerne ser ut til å ha fått seg en ny hovedfiende: Dragartister.

– Når Sarah Huckabee Sanders kommer inn som guvernør i Arkansas, en plass arvet etter faren, og det første hun gjør er å bannlyse dragshow for barn. Arkansas er en av statene med høyest barnefattigdom. Om de ikke har noe annet å tilby enn abortforbud, forbud mot dragshow og plaging av unge jenter, da har de ikke noe i lederstillinger i den vestlige verden å gjøre. Det tenker jeg velgerne ser, sier han.

Guvernør i Arkansas Sarah Huckabee Sanders.

– Så du har ikke tro på at republikanerne kan avansere?

– For republikanerne handler det ikke om å få folk til å stemme på dem, men heller å hindre andre i å stemme. De er flinke til det. De har tegna om valgdistrikt i mange stater, og kommer nok til å få flertall i senatet, men jeg tror ikke de vinner presidentvalget, sier Seltzer.

Tror ikke på DeSantis

Tidligere president Donald Trump har for lengst bekreftet at han nok en gang ønsker å bli amerikansk president neste år. Ron DeSantis fra Florida er forventet å stille, men har foreløpig ikke annonsert sitt kandidatur.

Trump er fortsatt en svært splittende mann i USA, og mange tror republikanerne vil tape presidentvalget solid dersom han skulle bli partiets presidentkandidat.

Florida-guvernør Ron DeSantis saksøkes av Disney-konsernet. Foto: John Raoux / AP / NTB

Men Seltzer har ikke noe tro på DeSantis som noen redningsmann for partiet.

– Politikken i Florida er dominert av gamle sørstatsfolk og latinamerikanere som synes Pinochet var en kul fyr. Det er ikke så representativt for det amerikanske folket, sier han.

Mer fra Dagsavisen