Verden

Pentagon-lekkasjen: Flere vestlige land skal ha spesialstyrker i Ukraina

I et dokument hevdes det at flere europeiske land har bakketropper stasjonert ut i Ukraina.

Storbritannia skal ha 50 spesialstyrker i Ukraina, skriver BBC.

Det kommer fram i et dokument lekket fra Pentagon Det er datert den 23. mars. Ifølge dokumentet har også andre Nato-land mannskaper i Ukraina, blant annet skal Latvia ha 17, Frankrike 15, USA 14 og Nederland én.

De lekkede filene, noen merket som «topp hemmelig», skal være detaljerte og inneholde sensitiv informasjon om Ukrainas forberedelser til vårens motoffensiv.

Trolig ekte

Den siste måneden har fotografier av graderte dokumenter fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon dukket opp på en kanal på den sosiale plattformen Discord og siden også blitt oppdaget på andre plattformer som Telegram og Twitter, ifølge NTB.

Selv om noen av dokumentene hevdes å være falske eller fabrikerte, er de fleste av dem bekreftet til å være ekte. Det antas at spredningen av dokumentene stammer fra en lekkasje og ikke etter at noen har begått datainnbrudd.

Dokumentene inneholder sensitiv informasjon, blant annet om krigen i Ukraina, hvordan USA spionerer på egne allierte, det russiske forsvarsdepartementet og det russiske private militære selskapet Wagner-gruppen.

Avslører svakheter

Dokumentene avslører blant annet svakheter i det ukrainske forsvaret, samtaler mellom sørkoreanske tjenestemenn som uroer seg over amerikansk forespørsel om kjøp av ammunisjon til Ukraina og en rapport om at Israels etterretningstjeneste Mossad har støttet protestene mot landets nye regjering.

Dokumentene er omtalt av flere toneangivende amerikanske medier, blant annet CNN, som har gått gjennom 53 rapporter som ser ut til å ha blitt produsert i tidsrommet fra midten av februar til tidlig i mars.

Det amerikanske justisdepartementet har innledet en etterforskning av lekkasjen. Også Pentagon selv har startet undersøkelser. En talsperson for Discord har opplyst at selskapet er i dialog med myndighetene om lekkasjen, ifølge NTB.


Mer fra Dagsavisen