Verden

Pence: Historien vil holde Donald Trump ansvarlig

Historien vil holde Donald Trump ansvarlig for rollen i kongresstormingen, sier tidligere visepresident Mike Pence i sitt hittil skarpeste angrep på sin tidligere sjef.

Pence kom med kommentaren da han møtte journalister og andre gjester under Gridiron-middagen. Dette er et årlig arrangement i den eldste journalistklubben i hovedstaden Washington, D.C.

– Trump tok feil, sa Pence, som ble forsøkt presset av Trump til å omgjøre valgresultatet.

– Hensynsløse ord

– Jeg hadde ingen myndighet til å omgjøre valget, og hans hensynsløse ord satte min familie og alle i kongressbygningen den dagen i fare. Og jeg vet at historien vil holde Donald Trump ansvarlig, fortsatte Pence.

Pence var i hovedstaden da tusenvis av Trump-tilhengere tok seg inn i kongressbygningen 6. januar 2021 i et forsøk på å stoppe Kongressen fra å godkjenne resultatet fra valget høsten før, der Trump tapte mot Joe Biden.

Kritisk Pence

Underveis i stormingen la Donald Trump ut flere meldinger på Twitter, blant annet en der han oppfordret støttespillerne til å slåss – i tillegg til flere beviselig falske påstander om valgfusk. Han kritiserte også den daværende visepresidenten for å godkjenne resultatet.

Pence, som vurderer å stille til valg som president i 2024, sa lite om hendelsen i månedene etterpå, men han har senere skjerpet kritikken mot demonstrantene og sin tidligere sjef for det som skjedde den dagen.

– En skam

Kritikken han kom med under arrangementet lørdag, er likevel den sterkeste til nå.

– Det som skjedde den dagen, var en skam. Å framstille det som noe annet, er en hån mot anstendigheten. Så lenge jeg lever, vil jeg aldri underdrive skadene som skjedde den dagen, livene som gikk tapt og politiets heroiske innsats på den tragiske dagen.

Tre personer døde i helserelaterte hendelser under protestene, og en politimann fikk hjerneslag og døde dagen etter.

Nyhetsbyrået Reuters har forsøkt å få kommenterer fra Donald Trump til uttalelsene, uten å lykkes.


Mer fra Dagsavisen