Nord står mot sør når EUs justisministre torsdag skal diskutere hvordan Europa kan sette en stopper for tilstrømmingen av migranter.
EU-land nord og sentralt i Europa argumenterer for at migranter bør bli værende i landet de først kom til, skriver Politico. I en felles uttalelse omtalt av Politico, krever sju EU-land at den såkalte Dublin-avtalen håndheves strengere.
Uttalelsen er signert Danmark, Nederland, Belgia, Sveits, Østerrike, Frankrike og Tyskland.
Utfordrer Dublin-samarbeidet
Dublin-avtalen, som også Norge er del av, sier at asylsøkere skal få asylsøknaden sin behandlet i det første Dublin-landet han eller hun kommer til.
De fleste migrantene som kom til Europa i fjor, krysset grensen over Vest-Balkan, viser tall fra EUs grensebyrå Frontex. Men det var også en økning i antall migranter som reiste over Middelhavet.
I uttalelsen skriver gruppen EU-land at målet med å styrke Dublin-avtalen er å «forhindre irregulære migrasjonsstrømmer mellom Dublin-land» ved å sørge for at ansvaret ikke forskyves når det først er etablert, samtidig som solidaritetsmekanismen blir ivaretatt.
[ Seksåring skjøt sin egen lærer – foreldrene risikerer straff ]
Tøffe diskusjoner
EUs midlertidige solidaritetsmekanisme innebærer at landene i Middelhavet som tar imot mange migranter, skal avlastes av andre.
Land som Italia, Hellas, Spania og Malta har stått i spissen for kravet om at asylsøkere fordeles jevnere over hele unionen.
Den norske regjeringen sluttet seg til EUs solidaritetsmekanisme i desember i fjor. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på dagens møter i Brussel, hvor det også skal være et eget møte for Schengen-landene.
Sveriges justisminister Maria Malmer Stenergard forventer en tøff diskusjon om solidaritetsmekanismen.
– Det er det viktigste punktet og det vanskeligste temaet. Vi jobber på og har en konstruktiv dialog, men vanskelige spørsmål gjenstår i balansegangen mellom ansvar og solidaritet, sa hun før møtestart.
[ Kjersti Stensengs parti er et vrak – i næringslivet hadde hun vært ute for lengst ]
Kontroversielle forslag
Italia fremmet nylig et kontroversielt forslag om å begrense aktivitetene til private redningsskip og NGOer som utfører redningsaksjoner i Middelhavet.
Statsminister Giorgia Meloni er for tiden under sterkt press for sin håndtering av båtforliset i Middelhavet i februar der minst 69 personer omkom.
Den britiske regjeringen har på sin side foreslått å utvise alle som kommer til Storbritannia i småbåter, samt å gi dem et livslangt forbud mot å bosette seg i landet.
EUs innenrikskommissær Ylva Johanssen forteller at hun snakket med den britiske innenriksministeren Suella Braverman denne uken.
– Hun informerte meg om forslaget. Jeg satte spørsmålstegn ved om det er i tråd med internasjonale regler, og det bekreftet hun at det er, sa Johansson til pressen torsdag.
[ Dagsavisen mener: Ikke spis hos Olivia ]
[ Sjefen sendte Joakim og Frid grove e-poster i fylla: – Helt sykt det han skriver ]