Verden

Gram etter Ukraina-møte: – Vi har god dialog med Ukraina om deres behov

Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram (Sp), kan foreløpig ikke love noen stridsvognstøtte til Ukraina. Men han har notert seg ønsket.

– Jeg kommenterer ikke fremtidige donasjoner. Men Ukraina har helt klart behov for mange forskjellige våpen, og stridsvogner er opplagt noe de ønsker seg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på telefon til NTB etter toppmøtet i Ramstein i Tyskland.

Representanter fra 50 land har blant annet diskutert våpenstøtte til Ukraina på møtet.

– En annen kapasitet som er svært høyt på listen til Ukraina, er luftvern, med tanke på den terrorbombingen Russland driver med, sier Gram.

Vil fortsette å støtte Ukraina

Han viser til at Norge har donert flere tunge våpen til Ukraina, deriblant artilleri, rakettartilleri, luftvern og panservern.

– Og vi kommer til å fortsette å støtte Ukraina og donere materiell til dem. Som kjent jobber regjeringen i samspill med Stortinget om en større, og flerårig støttepakke til Ukraina som også inneholder militær støtte, sier Gram.

Møtet i Ramstein var ifølge forsvarsministeren preget av stort alvor. Det ble blant annet gitt en oppdatering fra slagmarken og hvordan det går i krigen.

– Ikke et beslutningsforum

Det store spørsmålet på forhånd var hvorvidt Tyskland ville godkjenne donasjoner av tyske Leopard-stridsvogner, men det endte ikke med noen slik lovnad.

– Dette er ikke et beslutningsforum. Det er et møte hvor man får oppdatering på hva som skjer i Ukraina, og landene oppdaterer hverandre på hva man gjør, sier Gram.

Han påpeker at land som Storbritannia allerede har gitt stridsvogner til Ukraina, og at dette er avgjørelser hvert enkelt land må ta på egenhånd til syvende og sist.

Mer fra Dagsavisen