Verden

Netanyahu inngår avtale med enda et ytterliggående parti

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu har inngått en avtale med ytre-høyre-partiet Religiøs sionisme og nærmer seg dermed regjeringsdannelse.

Partiet er blitt lovet både finansdepartementet og innvandringsdepartementet.

Religiøs sionisme støtter byggingen av israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden og får også en ministerpost som hører innunder forsvarsdepartementet, og som skal ha ansvar for bosetningspolitikken.

Det bor nå anslagsvis 475.000 israelske bosettere på den palestinske Vestbredden, som har 2,9 millioner palestinske innbyggere. Bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten ettersom området er okkupert.

Lederen for Religiøs sionisme Bezalel Smotrich kaller regjeringsavtalen for «et historisk steg» mot en regjering som vil «regulere og utvikle bosetningsvirksomheten».

Etter at partiet hans Likud vant valget i november, har Netanyahu signert avtaler med to andre ytre-høyre-partier: Jødisk makt, som har seks representanter i nasjonalforsamlingen Knesset, og Noam, som kun har én representant.

Religiøs sionisme har sju plasser i Knesset, dermed har Netanyahu sikret seg støtte fra i alt 46 representanter så langt.

Knesset har 120 representanter, og for å få parlamentarisk flertall, må han også inngå avtaler med to ultraortodokse jødiske partier.

Fristen går ut 11. desember, men hvis Netanyahu ikke er i mål, kan han få ytterligere to uker til å danne regjering.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nyeste fra Dagsavisen.no: