Verden

Spesialetterforsker skal granske Trump

USAs justisminister Merrick Garland har oppnevnt en ny spesialetterforsker som skal ha overoppsyn med etterforskningene av ekspresident Donald Trump.

Det opplyste USAs justisminister Merrick Garland fredag, kun tre dager etter at Trump erklærte at han vil stille i det neste presidentvalget i USA.

I begrunnelsen viser Garland til Trumps kandidatur, og til at også sittende president Joe Biden har uttrykt ønske om gjenvalg. Garland understreker behovet for en uavhengig etterforskning – noe spesialetterforskeren skal bidra til.

– De ekstraordinære omstendighetene krever dette, sier justisministeren.

Nashville og Haag

Jobben går til Jack Smith, som tidligere har vært fungerende leder for den føderale påtalemyndigheten i Nashville.

I nyere tid har han vært sjefanklager ved en spesialdomstol i Haag i Nederland med ansvar for saker mot personer som anklages for krigsforbrytelser i Kosovo.

Justisdepartementet opplyser at Smith er registrert som en uavhengig amerikansk velger. Det vil si at han verken er registrert som tilhenger av Demokratene eller av Republikanerne.

Graderte dokumenter

I en uttalelse sier Smith at han vil utøve uavhengig dømmekraft og sørge for raske og grundige etterforskninger.

Trump etterforskes for ulovlig håndtering av graderte dokumenter han tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus.

I tillegg etterforskes han for sin rolle da Kongressen ble stormet av en menneskemengde som ville omgjøre resultatet av presidentvalget i 2020 – som Trump tapte.

Mer fra Dagsavisen