Verden

Trump-favoritten Kari Lake tapte

Trump-kandidaten og valgfornekteren Kari Lake tapte i guvnernørvalget i Arizona, ble det erklært i natt norsk tid.

Artikkelen er oppdatert 15. november 2022 kl 08.57

Kari Lake, som er tidligere nyhetsanker på TV og har stått fram som en av de fremste Trump-tilhengerne i valget, har nektet for at Biden vant i Arizona for to år siden. Kari Lakes resultater i valget er ansett som en test hvor sterkt Trump står blant velgerne. Trump er natt til onsdag ventet å lansere sitt kandidatur for presidentvalget 2024. Kari Lake har fått stadig mer stjernestatus, og enkelte hadde spekulert på om hun kan bli Trumps visepresidentkandidat dersom han stiller igjen.

Men natt til tirsdag norsk tid erklærte blant annet nyhetsbyrået AP og TV-selskapene CBS og CNN at demokraten Katie Hobbs har vunnet.

– Demokrati er verdt ventetiden, tvitret Hobbs etter at seieren så ut til å være i boks.

– Tusen takk, Arizona. Jeg er så beæret og så stolt over å være deres neste guvernør, la hun til.

Kari Lake har ikke innrømmet nederlag.

– Folk i Arizona kjenner igjen BS når de ser det, skriver hun på Twitter.

BS er en forkortelse for «bullshit».


Jevnt

Med 95 prosent av stemmene opptelt, har Hobbs 50,39 prosent og Lake 49,61 prosent, og det for stor margin til at Lake kan ta det igjen, lyder prognosene.

Hobbs valgkampteam gikk allerede mandag så langt som å komme med en erklæring der de mer eller mindre slår fast seier for Hobbs. «Katie har ledet siden den første runden stemmesedler ble telt, og etter nattens resultater er det klart at dette ikke vil endre seg», skrev kampanjen hennes.

Var favoritt

Kari Lake seilte opp som favoritt før valget. Den siste måneden lå hun foran Katie Hobbs på målingene. For noen dager siden satt Lake og teamet hennes og forberedte overgangen til guvernørjobben, skriver The Washington Post. Nå diskuteres det bak lukkede dører hvordan Lake bør reagere offisielt på valgresultatet, skriver avisen. Diskusjonene har handlet om alt fra å innrømme nederlag til å si at valget var «stjålet».

Kari Lake har før valget konsekvent nektet å svare tydelig på om hun vil respektere resultatet dersom hun ikke vinner.

Kari Lake anses å være på ytterste høyre fløy i partiet, og vant i august mot en mer moderat kandidat i kampen for å bli guvernørkandidat. Lake har tidligere vært demokrat, men har flyttet ståsted.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen