Verden

Afghan Witness: Taliban henretter motstandere uten lov og dom

Videoer og bilder i sosiale medier viser at Taliban har likvidert 27 bakbundne fanger i Panjshir-dalen nord for Kabul, ifølge et britiskbasert senter.

Opplysningene er basert på undersøkelser gjort av Afghan Witness, et prosjekt drevet av britisk-baserte Center for Information Resilience.

Det finnes blant annet en verifisert video som viser fem menn med bind for øynene og med hendene bakbundet. De blir skutt med et kuleregn som varer i 20 sekunder, hvorpå Taliban-krigere bryter ut i jubel.

Ifølge rapporten, som ble publisert tirsdag, ble 27 menn drept på denne måten under Talibans offensiv i Panjshir-dalen i september. Rapporten inneholder sjelden dokumentasjon på anklagene om at Afghanistans nye makthavere bruker brutale metoder i kampen mot sine motstandere.

Åpne kilder

Afghan Witness har analysert visuelt kildemateriell i sosiale medier, for det meste videoer og bilder, for å kunne knytte en gruppe med Taliban-krigere til drapet på ti menn i Dara-distriktet i dalen, deriblant de fem som vises på den nevnte videoen.

De mener også å ha bekreftet 17 utenomrettslige henrettelser ved hjelp av andre bilder publisert i sosiale medier. Alle viser døde menn med hendene bakbundet.

– Ved å bruke teknikker knyttet til åpne kilder har vi etablert fakta rundt den summariske og systematiske henrettelsen av en gruppe menn i Panjshir-dalen i midten av september, sier teamleder David Osborn i Afghan Witness.

– På det tidspunktet de ble henrettet, var fangene bundet, og de utgjorde ingen trussel mot Taliban-krigerne som tok dem til fange, sier han videre.

Tidligere regjeringsstyrker

Osborn mener at rapporten er det hittil klareste eksempelet på at Taliban gjennomfører en planlagt utrensning av motstandskrigere.

Styrken som kjemper mot Taliban i det fjellrike området nord for Afghanistans hovedstad, er dannet av de siste restene av landets tidligere sikkerhetsstyrker. De tok opp kampen mot det sterkt konservative islamistiske styret etter at Taliban gjenerobret makten i landet i august i fjor.

Ali Maisam Nazary, som er utenriksansvarlig i Den nasjonale motstandsfronten, anklager Taliban for krigsforbrytelser.

– Taliban begikk krigsforbrytelser ved å drepe krigsfanger som hadde overgitt seg, på kloss hold, og videoene er bevis for det, sier han.

Taliban har ikke kommentert opplysningene, men i forrige måned sa regimets talsmann, Zabihullah Mujahid, at Taliban hadde drept 40 motstandskrigere og tatt over 100 til fange i Panjshir. Han ga ingen opplysninger om hvordan de 40 døde.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen