Verden

Okkuperte områder i Ukraina holder folkeavstemning om å slutte seg til Russland

Separatistene i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte deler av Kherson hevder de skal holde folkeavstemninger 23.–27. september om hvorvidt de skal slutte seg til Russland.

Saken er oppdatert

Også i Zaporizizja-regionen ligger det an til å gå samme vei, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

Hvordan det praktisk skal la seg gjøre å holde slike folkeavstemninger i de krigsherjede områdene om få dager er uklart. Det antas at de såkalte avstemningene vil vise et overveldende flertall for å slutte seg til Russland, men ingenting tyder på at vestlige land vil anerkjenne et slikt resultat.

Saken fortsetter under videoen

Kherson og Zaporizjzja er begge delvis okkupert av russiske styrker etter invasjonen 24. februar.

– Ukraina skal løse det russiske problemet. Trusselen kan kun elimineres med makt, sier den ukrainske presidentens stabssjef Andrij Jermak.

Folkeavstemningen i Luhansk ble vedtatt enstemmig i separatiststatens parlament, skriver den selverklærte statens offisielle nyhetsbyrå LITS.

Få minutter senere varslet separatistene i Donetsk en folkeavstemning på de samme datoene gjennom sitt offisielle nyhetsbyrå DAN.

– Denne situasjonen beviser at folket i Donbas vil styre sin egen skjebne, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA.

Russiskstøttede separatister har kontrollert deler av både Donetsk og Luhansk siden 2014. Russland annekterte Krim samme år etter en folkeavstemning om saken som ikke ble internasjonalt anerkjent.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen