Verden

Høyeste karbondioksidnivå i atmosfæren på millioner av år

Det er 50 prosent mer karbondioksid (CO2) i atmosfæren enn i førindustriell tid, ifølge amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Mengden CO2 som ble målt ved Mauna Loa-observatoriet i Hawaii var på sitt høyeste 421 deler per million (ppm) i mai, som er et nivå verden ikke har sett på millioner av år, ifølge NOAA.

Det er høyere enn nivået i mai 2021 (419 ppm) og mai 2020 (417 ppm). Sist det var så mye CO2 i atmosfæren var om lag 4,1-4,5 millioner år siden, da havnivået var 5-25 meter høyere enn det er i dag og det var skog i deler av dagens Arktis.

Gjennom mesteparten av menneskelig eksistens, fram til den industrielle revolusjon på 1800-tallet, var CO2-nivåene jevnt på 280 ppm.

CO2-forurensing genereres blant annet av brenning av fossile drivstoffer, samt sementproduksjon, avskoging, landbruk og annen menneskelig aktivitet. Sammen med andre drivhusgasser bidrar CO2 til å fange varme som speiles i Jordas overflate, som ellers ville sluppet ut i rommet. Dermed varmes atmosfæren gradvis.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen