Verden

FT: Ukraina skal ha fått norske Penguin-raketter

Ukraina har fått styrket sitt sjøforsvar med blant annet norske Penguin-raketter, opplyser en vestlig forsvarsanalytiker til Financial Times.

Russland krever en delvis opphevelse av sanksjonene for åpne ukrainske havner for eksport av korn. Her fra Mariupol, som er okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB

Russiske marinefartøy har i lang tid blokkert ukrainske havner og hindret blant annet eksport av korn.

– Spørsmålet er om ukrainsk militær oppfinnsomhet kan gjentas til havs, sier den ikke navngitte vestlige militære rådgiveren til den anerkjente avisa, før han legger til at den vestlige militærhjelpen til Ukraina nå også omfatter sjømålsmissiler av typen Penguin, som produseres i Norge av Kongsberg Defence & Aerospace.

Det har så langt ikke lykkes NTB å få bekreftet opplysningene. I Forsvarsdepartementet holdes kortene tett til brystet når det gjelder hvilke våpen som sendes til Ukraina, blant annet for å forhindre angrep på leveransene.

– Regjeringen vurderer fortløpende om Norge skal sende mer våpen og materiell til Ukraina. Disse vurderingene og eventuelt pågående eller fremtidige bidrag kommenterer vi ikke, sier seniorrådgiver Lars Gjemble til NTB.

Ukraina har tidligere bedt om sjømålsmissiler fra Norge.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen