Verden

Pågripelser, lange demonstrasjonstog og økt minstelønn – slik ble 1. mai markert verden over

I byer over hele verden ble 1. mai markert for første gang siden før pandemien. Enkelte steder endte det i voldelige sammenstøt og hærverk.

I Istanbul i Tyrkia ble over 160 demonstranter pågrepet da de forsøkte å gå i 1. mai-tog og trosse et forbud guvernøren hadde lagt ned i byen.

Demonstrantene holdt «en uautorisert markering» og nektet å fjerne seg tross politiets advarsel, ifølge guvernøren.

Arbeidernes dag er en offentlig fridag i mange av verdens land, og søndag ble det holdt store markeringer som samlet tusenvis av mennesker.

For det meste gikk det fredelig for seg. Men i likhet med Istanbul var det sammenstøt mellom demonstranter og politi også andre steder.

Politiet brukte tåregass i Paris

Arbeidernes dag markeres på storstilt vis i Frankrike. Landets gater var søndag fylt opp med demonstranter. Demonstrantene knuste vinduer og sto for ødeleggelser på butikker, banker og en McDonalds-restaurant. Hettekledde personer forsøkte også å lage en barrikade, viser bilder fra byen.

Det førte til at politiet rykket inn og forsøkte å spre demonstrantene. Brannvesenet forsøkte å slokke flere branner som hadde blitt startet i blant annet søppelkasser.

Demonstrantene har sagt til AFP at de ønsket å sende en beskjed til president Emmanuel Macron, som nylig ble gjenvalgt, om at han ikke har fått en blankosjekk for de neste fem årene.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin fordømte opptøyene og kalte på Twitter volden for uakseptabel. Han sa at 29 personer har blitt pågrepet i Paris i løpet av dagen.

Ellers i Frankrike tok flere tusen til gatene for å markere arbeidernes dag. Årets demonstrasjoner var rettet mot pensjonsreformene planlagt av president Emmanuel Macron.

Tusenvis samlet seg

Franske fagforeninger markerte dagen med å gå sammen og be om bedre lønn og velferdsordninger, et opprop som kunne høres flere steder i Europa.

Det ble meldt om slagsmål i flere italienske byer, inkludert Torino. I den tyske byen Dortmund brukte politiet pepperspray og batonger mot demonstranter fra venstresiden. Samtidig samlet flere tusen seg i London og Madrid uten tegn til problemer.

I Cubas hovedstad Havanna viser bilder at demonstrasjonstoget fylte en hel aveny, både i lengden og bredden.

Hevet minstelønn

I Aten ble mer enn 10.000 demonstranter møtt med lovnader fra statsminister Kyriakos Mitsotakis om å heve minstelønnen med 50 euro i måneden.

– Vi hedrer arbeiderne med handling, ikke med slagord, skrev han på Twitter.

Også i Kenya lovet statsminister Uhuru Kenyatta en økning i minstelønnen på 12 prosent, men aktivister mener dette ikke er nok for å holde tritt med inflasjonen.

Krevde avgang

Stemningen var en annen på Sri Lanka, der demonstranter i månedsvis har krevd president Gotabaya Rajapaksas avgang. Landet står i sin verste økonomiske krise noensinne, noe som fikk demonstranter til å se rødt også på arbeidernes dag.

– I over en måned har presidenten barrikadert seg i presidentboligen. Det er på tide at vi drar han ut etter øret og sparker han ut, sa en representant for landets største opposisjonsparti Samagi Jana Balawegaya i en tale til de oppmøtte i Colombo.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen