Verden

Mange drept i saudiledet angrep mot fengsel i Jemen

Et stort antall innsatte er drept og minst 200 er såret i et saudiledet flyangrep mot et fengsel i den opprørskontrollerte Saada-provinsen nord i Jemen.

En saudiledet koalisjon har de siste sju årene gjennomført over 24.000 flyangrep mot mål i Jemen og lagt store deler av landets infrastruktur i grus. Dette bildet er fra et flyangrep mot hovedstaden Sana tirsdag.

Ifølge en talsmann for helsemyndighetene i provinsen, Yahya Shayem, er det funnet 60 døde, og flere er fortsatt savnet. Minst 140 ble ifølge ham såret i fredagens angrep.

Ifølge en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Jemen, Basheer Omar, ble «over 100 innsatte drept eller såret», og letingen etter flere ofre fortsetter i ruinene av fengselet.

– Antallet kommer trolig til å stige, sier han.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) har et sykehus i området tatt imot minst 200 sårede.

– Sykehusene er nå overfylt og kan ikke ta imot flere. Det er fortsatt mange ofre på stedet som ble angrepet av fly, mange savnede, sier lederen for MSFs virksomhet i landet, Ahmed Mahat.

Massiv bombing

Houthi-opprørerne tok høsten 2014 kontroll over Jemens hovedstad Sana etter flere år med kaotiske tilstander i landet. Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem i spissen for en regional koalisjon.

Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Houthiene har på sin side gjennomført sporadiske rakett- og droneangrep mot oljeinstallasjoner og andre mål i Saudi-Arabia, men disse har bare unntaksvis krevd liv.

Verdens verste

Jemen var fra før det fattigste landet i Midtøsten, og FNs utviklingsfond (UNDP) anslo i november at den sju år lange krigen har krevd minst 377.000 menneskeliv.

– I 2021 dør et jemenittisk barn under fem år hvert niende minutt på grunn av konflikt, heter det i rapporten.

Nesten 60 prosent av dødsfallene skyldes indirekte konsekvenser av krigen, deriblant mangel på rent vann, sult og sykdom. Dersom det ikke kommer i stand en fredsløsning, vil krigen innen 2030 kunne kreve hele 1,3 millioner menneskeliv, advarer UNDP.

– Jemen er verdens verste og største humanitære og utviklingsmessige krise, og den blir stadig verre, fastslår FN-rapporten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!