Verden

USAs justisdepartement saksøker Texas som følge av ny abortlov

USAs justisdepartement mener at den nye og svært strenge abortloven i Texas er i strid med grunnloven og går til søksmål mot delstaten.

Saken er oppdatert

Søksmålet ble levert inn til en føderal domstol i Texas torsdag.

Justisdepartementet ber domstolen erklære loven for ugyldig ettersom departementet mener at den ble vedtatt stikk i strid med den amerikanske grunnloven.

Abortloven, som er vedtatt av delstatsforsamlingen i Texas, forbyr abort fra det øyeblikket det er mulig å registrere fosterets hjerteslag, noe som vanligvis er mulig når en kvinne er gravid i sjette uke.

Dette er før mange kvinner er klar over at de er gravide.

I begynnelsen av september ble det klart at høyesterett ikke ville blokkere den nye loven, noe som fikk president Joe Biden til å si at beslutningen var «et angrep på kvinners grunnlovsfestede rettigheter».

Lignende lover er vedtatt i en rekke andre republikansk-styrte delstater, men hittil er alle stanset i lavere føderale rettsinstanser fordi de strider mot Roe vs. Wade-kjennelsen i USAs høyesterett i 1973, som fastslår kvinners rett til abort.

Den nye abortloven i Texas skiller seg ut fra andre delstaters forsøk på å skjerpe inn abortlovgivingen ved at den overlater til privatpersoner å gå til sivile søksmål mot de som enten bidrar til eller får utført abort.

Den siste tiden har presset mot justisdepartementet økt, ikke bare fra Det hvite hus, mens også fra demokrater i Kongressen som vil at justisminister Merrick Garland handler for å stanse loven.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her