Verden

Texas’ nye abortlov forbyr abort etter uke seks

USAs høyesterett avviser ikke Texas’ nye abortlov som dermed er USAs strengeste. Loven forbyr abort så tidlig som seks uker ut i en graviditet, før mange kvinner i det hele tatt vet om de er gravide.

«Skaperen vår ga oss retten til liv, og likevel mister millioner av barn retten til liv hvert år på grunn av abort», sa guvernør i Texas, Gregory Wayne Abbott i en signeringsseremoni med regjeringen. Dette ble filmet og lagt ut på sosiale medier, skriver The Texas Tribune.

Guvernøren og republikaneren Abbott signerte loven i mai. Loven vil forby kvinner å ta abort så tidlig som i uke seks i svangerskapet. Det er før mange kvinner i det hele tatt vet at, eller om, de er gravide. Abbotts lovsignering skapte reaksjoner og fikk flere til å snu seg til høyesterett i håp om at de kunne stanse loven. Men høyesterett grep ikke inn, og loven er nå trådt i kraft.

Texas er nå den største staten i landet som forbyr abort så tidlig i svangerskapet.

Lovforslaget forbyr abort etter at et hjerteslag hos fosteret er oppdaget, som vanligvis oppdages i uke seks. Den vil også gjelde for kvinner som har blitt gravide som følge av voldtekt eller incest, og blir derfor den strengeste i USA.

Strengeste side Roe v. Wade

Lovforslaget Abbott nå har signert skal sikre at «livet til hvert ufødte barn som har et hjerteslag vil bli reddet fra abortens herjinger», slik han selv sier det.

Forkjempere for abortrettigheter har lovet å utfordre den nye loven, som de anser som en av de mest ekstreme lovene i Texas, og den strengeste siden «Roe v. Wade», en domsavgjørelse fra USAs høyesterett i 1973, som i praksis legaliserte abort i USA. Dette ble tatt opp i høyesterett på grunn av en ankesak fra Texas hvor en angivelig voldtatt kvinne gikk til rettssak i delstaten fordi hun ble nektet abort.

Texas guvernør, Gregory Abbott.

Lignende lover er vedtatt i en rekke andre republikansk-styrte delstater, men hittil er alle stanset i retten fordi de strider mot Roe vs. Wade-kjennelsen, skriver NTB.

Men mens andre stater også har fremmet seks ukers forbud, har Texas valgt en ny vri på det hele. I stedet for å få regjeringen til å håndheve loven, har guvernøren overlatt styringen til private borgere. Nylig fikk altså vanlige folk, inkludert naboer, og ikke bare politi og påtalemyndighet, fullmakt til å saksøke kvinner som tar abort, i tillegg til leger og klinikker som utfører aborter. Og gjerne anonymt. Personen trenger ikke å være pårørende, ha noe med den som skal ta abort å gjøre eller ha en relasjon til en abortklinikken for å saksøke, skriver The Texas Tribune.

Den nye loven vil utgjøre et direkte forbud mot aborter, fordi seks uker er for tidlig for kvinne å vite om i det hele tatt er gravid.

– Ekstremt, mener Biden

President Joe Biden kaller loven ekstrem og sier den er et «åpenlyst brudd på den grunnlovsfestede rettigheten etablert av Roe vs. Wade, som har dannet presedens i nesten et halvt århundre», skriver NTB.

– Min administrasjon vil forsvare og beskytte den rettigheten, sier Biden i en uttalelse.

– Høyesteretts beslutning er et angrep på kvinners grunnlovsfestede rettigheter, sier president Biden så i en uttalelse torsdag. Han advarer om at dette vil føre til kaos om tolkning av grunnloven.

Også flere internasjonale kjendiser har tatt til ordet etter lovgivningen trådte i kraft.

«Texas vil tvinge deg til å bli mor», skriver blant annet komikeren Chelsea Handler på twitter, mens sanger og skuespiller Alyssa Milano skriver at «tiden for å kjempe for våre reproduktive rettigheter er nå!»

«Skuespiller Patricia Arquette har også reagert. «Hvem har nettopp undertegnet en abortlov i Texas uten unntak for voldtekt eller incest? En mann. Denne mannen. STEM HAM UT», skriver hun på sin twitterkonto onsdag kveld.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen