Verden

Taliban: Minst 90 afghanere drept i Kabul-angrep

En Taliban-talsmann opplyser fredag at minst 95 afghanere ble drept i selvmordsangrepet i Kabul.

Saken er sist oppdatert 10.24

I tillegg ble 13 amerikanske soldater drept i eksplosjonene, noe som gjør at det totale dødstallet er minst 108. Et stort antall mennesker ble såret i angrepet.

Taliban-talsmannen sier tallet på drepte trolig vil stige.

Også Wall Street Journal skriver at tallet på døde har passert 100 - 90 afghanere og 13 amerikanere.

Tidlig fredag opplyste en afghansk tjenestemann ifølge CBS News et selvmordsangrepet ved flyplassen i Kabul torsdag kostet minst 90 mennesker livet. Det er ikke klart om tallet inkluderer de 13 amerikanske soldatene som er bekreftet døde. Dette er USAs største tap på én dag i Afghanistan siden 2011.

To bomber gikk av ved flyplassen og ved et hotell i nærheten torsdag. En IS-gruppe sier de står bak angrepet.

USAs president har lovet svare på angrepet «med styrke og presisjon».

– Vi kommer ikke til å tilgi. Vi kommer ikke til å glemme. Vi vil jage dere; dette skal dere få betale for, var Bidens budskap torsdag kveld.

Taliban fordømmer

I en uttalelse på Twitter skriver Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid at Taliban vil følge nøye med på sikkerheten og beskytte sitt folk.

– Det islamske emiratet fordømmer på det sterkeste bombingen av sivile på Kabul flyplass, som skjedde i et område der amerikanske styrker er ansvarlige for sikkerheten, skriver talsmannen.

Den første eksplosjonen skjedde ved Abbey-porten utenfor flyplassen, der flere tusen har samlet seg siste tiden, før det smalt ved Baron-hotellet like ved kort tid etter.

– Midt i folkemengden

Det har vært kaotisk utenfor flyplassen helt siden Taliban inntok Kabul. Torsdag skjedde det som er blitt advart mot de seneste dagene.

Bilder fra stedet formidlet av afghanske Tolo News viser sårede som fraktes vekk i trillebårer, afghanere med blodige klær som går forvirret omkring og ambulanser som frakter de hardest sårede til sykehus.

En afghansk mann som befant seg i utkanten av folkemengden da den første bomben gikk av, sier at eksplosjonen skjedde midt i mengden av flere tusen mennesker.

Det underbygges av et annet øyevitne, som sier til Wall Street Journal at mange lemlestede mennesker ble hjulpet vekk fra stedet.

– Terrorangrep

Et øyevitne NRK har snakket med forteller at det lå minst 30 livløse personer utenfor Abbey-porten, og at minst 50 mennesker var såret.

Pentagon-talsmann John Kirby bekrefter at det var to eksplosjoner, og sier det dreier seg om et komplekst angrep. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller det et terrorangrep.

– Jeg fordømmer på det sterkeste det grusomme terrorangrepet utenfor Kabuls flyplass. Mine tanker er med de berørte og deres nærmeste. Vår prioritet fortsetter å være evakueringen av så mange som mulig så fort som mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.

Etter angrepet sitter europeiske og amerikanske ledere i krisemøter. Frankrikes president Emmanuel Macron sier at det vil være ekstremt risikabelt på flyplassen framover.

Norsk personell gjort rede for

Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter til NTB at ingen blant det norske forsvarspersonellet er skadd.

– Alle nordmenn er gjort rede for og ingen er fysisk skadd. Eksplosjonen skjedde på utsiden av flyplassen. Jeg vet ikke nå om det norske feltsykehuset skal behandle sårede, sier oberstløytnant Ivar Moen til NTB.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at det har gått av en bombe, og sier det er for tidlig å si om nordmenn er berørt. UD har tidligere advart norske borgere mot å samle seg utenfor flyplassen hvis de ikke først har fått beskjed om at det er trygt.

Biden brifet

USAs president Joe Biden har blitt brifet om eksplosjonen, skriver kanalen. Biden var torsdag kveld operativ i kriserommet i Det hvite hus, på engelsk kalt «situation room».

I forkant av hendelsen kom det advarsler om at flyplassen kunne være mål for et angrep.

Tidligere torsdag ba Utenriksdepartementet alle norske borgere i Afghanistan om å holde seg unna.

– UD har mottatt troverdig informasjon om økt fare for terrorangrep mot flyplassen i Kabul. Vi oppfordrer mottakere av denne meldingen til å bevege seg bort fra flyplassen og til et tryggere sted, med mindre du får annen beskjed i direkte kontakt med norske myndigheter, skrev UD.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid gikk tidligere torsdag ut og avviste at det var fare for et angrep på flyplassen.

Kaos og anarki

Til tross for advarslene var det likevel mange som hadde samlet seg utenfor også torsdag.

Tidligere på dagen brukte Taliban vannkanoner for å oppløse folkemengden, og det ble også brukt tåregass, skriver AP.

Nadia Saadat, en afghaner på 27 år, var sammen med sin to år gamle datter en av dem som hadde samlet seg utenfor porten. Hun sier de ikke har noe annet valg enn å prøve å flykte.

Det ble hørt skudd i nærheten da AP snakket med henne.

– Det er anarki her på grunn av den enorme folkemengden, sa Sadat.

Mer fra Dagsavisen