Verden

– Jeg klarte ikke å redde min mor

I Norge satt Amit Shrivastava i 80 timer i telefonen på desperat jakt etter medisinsk hjelp til sin covid-syke mor i India. Selv om han klarte å skaffe hjelp, døde hun. – De fleste indere har ikke sjanse til å hjelpe, sier han.

– Jeg har ufattelig mange venner i India som er blitt smittet. Nesten alle jeg kjenner har mistet en av sine kjære i storfamilien, forteller Amit Kumar Shrivastava til Dagsavisen. Han er Asia-forsker og opprinnelig fra India, men bor i Norge – på Bjølsen i Oslo.

Nå nylig ble også han direkte rammet av tragedien som utspiller seg i India, der det er satt verdensrekord i antall koronarelaterte dødsfall på et døgn. Moren hans på 84 år døde av covid-19.

80 timer i telefon

Da både moren og broren ble syk, merket Amit Shrivastava for alvor hvor desperat situasjonen i India var. I ukevis har hjerteskjærende bilder fra India blitt vist i medier og sosiale medier. Covid-syke har ligget utenfor sykehusene i håp om å få en sengeplass, eller i det minste noe hjelp. Noen har ligget i biler med oksygenmaske på. Andre har dødd i mangel på oksygen.

– Det var ikke plass på sykehusene for min mor heller, så da måtte vi forsøke å få hjelp hjem til henne, forteller Shrivastava.

Amit Shrivastava med moren under et besøk i India.

Også broren hans, som bor med familien sin sammen med moren, ble syk omtrent samtidig. Amit Shrivastava, som satt i Norge, måtte trå til og forsøke å finne det som trengtes for familien, som bor i Greater Noida, et distrikt i delstaten Uttar Pradesh.

– Jeg jobbet for å forsøke å skaffe lege og sykepleier som kunne komme hjem til henne, og for å skaffe oksygen og medisiner. Jeg satt i 80 timer på telefonen, og brukte 7.000 kroner i mobilregning bare på 12 dager, forteller Shrivastava, som også snakket med moren sin hver dag.

Han har studert i Delhi India og har et bredt nettverk i landet. Blant annet kjenner han mange ressurssterke personer fra studietiden.

– Det som viste meg at situasjonen i India hadde kollapset, var at alt var på svartebørsen. Mange leger jeg kom i kontakt med på WhatsApp ønsket fem ganger så høy pris som det som ville vært en normal pris, men jeg avslo. Til slutt fant jeg en lege som skulle ha en vanlig betaling, men det var kun fordi jeg hadde gode kontakter. Denne legen kom til henne hver dag, forteller han.

Bredt nettverk

Han fikk også skaffet tilførsel av oksygen, som har vært ekstrem mangelvare – og til og med en røntgenmaskin slik at man kunne se hvordan situasjonen i lungene til moren var.

Shrivastava er fullstendig klar over at dette er langt unna hva indere flest kan få til. Nettopp det er det som er så vondt for ham å tenke på. Det handler om penger, men også mer enn det. Stemmen hans brister når han snakker om situasjonen for millioner av indere nå.

– Ufattelig mange indere, langt over 80 prosent, har ikke mulighet til å få til det jeg klarte. Man trenger forståelse av systemet, kunnskap og kontakter. Jeg klarte det fordi jeg hadde et nettverk, og er takknemlig for det, sier han.

Siden broren også var smittet, passet han på moren. De to smittede ble isolert, mens resten av familien til broren ble holdt unna, og ble ikke smittet. Det gikk fint med broren på 57 år, selv om han har diabetes og høyt blodtrykk. Moren klarte seg imidlertid ikke, selv om hun fikk god hjelp.

– Jeg hadde skaffet en intensivsykepleier til henne, men hun rakk ikke å få hjelp av sykepleieren før hun døde. Det tok ikke mange dager fra hun ble syk til hun døde, forteller Shrivastava.

– Det er en trøst at hun ikke hadde vondt, hun gispet ikke etter luft. Hun hadde sterke personer som kunne hjelpe henne. Jeg klarte ikke å redde min mor, men hadde i alle fall muligheten til å hjelpe henne da staten ikke klarte det, forteller Shrivastava.

Verdensrekord i smittede

På det meste ble det registrert over 400.000 nye smittetilfeller hver dag i India, i begynnelsen av mai. Landet har for lengst satt verdensrekord i antall daglige smittede. Nå har kurven gått ned, og gjennomsnittet for de sju siste dagene er 245.000 nye smittetilfeller hver dag, ifølge Worldometers.

En kvinne sørger over sin døde sønn utenfor et sykehus i New Delhi.

Men kurven over dødsfall er fortsatt på topp. Dødstallene følger gjerne smittekurven med en forsinkelse på to-tre uker. India har nå registrert over 300.000 koronadødsfall til sammen. Det er fortsatt langt lavere enn USA, som har registrert over 600.000 koronadødsfall. India har dessuten langt flere innbyggere enn USA: I India bor det nesten 1,4 milliarder mennesker, mens USA har nesten 333 millioner. Men enkelte eksperter mener mørketallene kan være opp til ti ganger så høye som de offisielle tallene i India.

Erklærte seier

Problemet i India er at helsevesenet ikke har klart å ta unna alle som trenger hjelp.

Landets regjering har fått kraftig kritikk fra mange eksperter for å ha oversett faren. Mange peker på landets statsminister, Narendra Modi, som erklærte seier over viruset i januar. Dette er de viktigste ankepunktene mot myndighetene fra eksperter:

  • At landet slapp opp restriksjoner og tillot massesamlinger på et tidspunkt der smitten var begynt å stige igjen.
  • At man overhørte advarsler fra eksperter.
  • At regjeringen erklærte «seier» altfor tidlig.
  • At landet eksporterte og donerte vaksiner i stedet for å sørge for størst mulig vaksinering i eget land.

Amit Shrivastava er blant dem som mener regjeringen og Modi har et stort ansvar. Han peker blant annet på at Modi selv holdt folketette, store valgmøter før delstatsvalgene denne våren.

– I stedet for å ta ansvar for nasjonen som statsleder, ønsket han å sikre partiet sitt seieren. Han tenkte på egen framgang, sa Shrivastava til Dagsavisen nylig.

At myndighetene signaliserte at krisen var over, førte også til at mange innbyggere slappet av, og heller ikke fant det nødvendig å ta vaksine da den begynte å bli tilgjengelig – selv om den uansett bare har vært tilgjengelig for noen få så langt. Moren til Amit Shrivastava var ikke vaksinert.

Shrivastava påpeker at India har et sårbart helsevesen fra før, og en sårbar infrastruktur og befolkning. Han mener at kun sterke tiltak fra myndighetenes side kunne gjort krisen i India mindre enn den er blitt.

– Forebygging er viktigere enn helbredelse. Når det først er ute av kontroll, er det ingen land som har kapasitet til å takle en slik krise.

Hold deg oppdatert: Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen her.

---

Disse har flest koronadødsfall

Dette er de fem landene i verden som har flest registrerte døde av covid-19:

  • USA: Døde: ca. 604.000 (innbyggertall: ca. 330 millioner).
  • Brasil: Døde: ca. 450.000 (innbyggertall: ca. 214 millioner).
  • India: Døde: ca. 307.000 (innbyggertall: nesten 1,4 milliarder).
  • Mexico: Døde: ca. 221.000 (innbyggertall: ca. 130 millioner).
  • Storbritannia: Døde: ca. 127.000. (innbyggertall: ca. 68 millioner).

Kilde: Worldometers 25.05.2021

---

Mer fra Dagsavisen