Verden

Hvorfor blir noen få smittet tross vaksine?

Vaksinerte kan også bli smittet av koronaviruset selv om det er sjelden – og noen få blir syke. Her er mulige årsaker – og forklaringen på hvorfor dette problemet ventes å bli mindre.


I Norge har 248 personer fått påvist koronavirus til tross for at de er fullvaksinert, ifølge de siste offentliggjorte tall fra Folkehelseinstituttets ukerapport fra FHI uke 16. Disse utgjorde 0,08 prosent av dem som til da var vaksinerte med to doser, 308.166 personer.

I tillegg var til sammen 1.209 personer smittet etter én dose, ifølge tall fra ukerapport i uke 15. Disse tallene inkluderer personer som er blitt registrert smittet i alt fra like etter første dose til over tre uker etter første dose. Et eldre ektepar i Sarpsborg som var smittet med covid-19, døde i april på Sykehuset Østfold, selv om de hadde fått første vaksinedose. Ekteparet hadde begge underliggende sykdommer, ifølge kommunen.

Beskyttelsen vurderes likevel som svært god tre uker etter første dose – så god at man her i Norge nå regnes som «beskyttet» minst tre uker etter første dose av Pfizer eller Moderna, som brukes i Norge for øyeblikket. Man har også derfor økt intervallet mellom første og andre vaksinedose fra seks til 12 uker.

At antall smittede etter to doser i Norge foreløpig kun har utgjort 0.08 prosent av fullvaksinerte, anses dessuten som et svært lavt tall.

Tallene rimer med funn andre steder i verden. Blant annet rapporterte The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA i midten av april at blant de om lag 77 millioner som til da var fullvaksinert, hadde 5.800 personer fått koronavirusinfeksjon likevel – det utgjør 0.075 prosent av dem. 396 smittetilfeller resulterte i sykehusinnleggelser og 74 personer døde. 29 prosent av dem som ble smittet etter vaksinasjon var helt symptomfrie.

Men det skjer altså en sjelden gang – hvorfor, og hva er forskjellen fra uvaksinerte smittede?

Mildere uansett

Koronavaksinene gir den vaksinerte god beskyttelse mot alvorlig sykdom, og full beskyttelse oppnås 1–2 uker etter siste vaksinedose.

– Vaksinen er ikke 100 prosent effektiv, den er rundt 95 prosent effektiv, regner man med. Det betyr at noen av dem som er vaksinert vil utvikle sykdom, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

«Grad av beskyttelse kan variere mellom de ulike vaksinene, og personer kan ha ulik immunrespons på samme vaksine, avhengig av alder og helsetilstand», oppsummerer Folkehelseinstituttet i ukerapport uke 16.

De to RNA-vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna, som altså brukes i Norge, gir om lag 95 prosent beskyttelse mot koronasykdom med symptomer 1–2 uker etter andre dose, ifølge studier. En studie som ble presentert i slutten av mars viste dessuten at vaksinene fra Pfizer og Moderna var 90 prosent effektive mot i det hele tatt å bli smittet.

Ifølge Folkehelseinstituttet får de fleste vaksinerte personer som smittes av koronaviruset kun mildere symptomer og sykdom av kortere varighet enn hos uvaksinerte. «Kun noen få personer utvikler symptomer på covid-19-sykdom. Alvorlig sykdom er sjelden, men når det forekommer, er det viktig å gjøre nærmere undersøkelser for å forstå hva som kan ha vært årsaken», skriver Folkehelseinstituttet i ukesrapporten fra uke 16.

Hvem er utsatt?

Undersøkelsene i USA viste at såkalte «gjennombruddsinfeksjoner», altså smitte som oppstår til tross for at en person er vaksinert, ble rapportert blant personer i alle aldre.

– Men litt flere enn 40 prosent av smitten oppsto hos personer på 60 år eller mer, ifølge CDC.

Noen indikatorer kan imidlertid øke faren for bli smittet og syk selv om man er vaksinert, sier Natalie Dean, biostatistiker ved Universitetet i Florida, til Vox:

Mengden virus man utsettes for: Om man for eksempel bor sammen med en smittet, eller jobber med koronasyke, kan man bli mer eksponert enn om man blir smittet av en man møter kortvarig.

Svekket immunforsvar: Personer som har svekket immunforsvar, for eksempel på grunn av annen sykdom.

Alder: Høy alder kan øke risikoen fordi det kan svekke immunforsvaret.

Tid etter andre dose: Først to uker etter andre dose antar man at vaksinen gir full effekt.

Varianter: Enkelte vaksiner har vist seg mindre effektive mot enkelte varianter av koronaviruset.

Funnene varierer fra vaksine til vaksine, og avhengig av hva slags mutasjon det er snakk om. Men selv om enkelte vaksiner har vist seg mindre effektive i å hindre symptomfri smitte eller mild/moderat sykdom ved enkelte varianter, som man blant annet har sett med AstraZeneca-vaksinen og den sørafrikanske varianten, viser stadig mer data at alle vaksiner gir beskyttelse mot alvorlig sykdom og død i alle settinger, skriver forskningsmagasinet Nature.

Altså vil den beste beskyttelse av all slags infeksjon, også av nyere koronavirusvarianter, være fullvaksinasjon.

Saken fortsetter under videoen.

Den gode nyheten

Selv om man ikke er garantert å slippe unna koronavirusinfeksjon om man er blitt vaksinert, er det en oppløftende faktor her: Jo flere som er vaksinert, jo mindre virus er i omløp – dermed vil også færre vaksinerte bli smittet.

– Det er hele poenget med å skaffe flokkimmunitet. For når vi kommer til det punktet at nok mennesker i samfunnet er vaksinert, vil personer rundt en som får koronaviruset være beskyttet, og det blir mye mindre sannsynlig at den personen sprer viruset til andre, og dermed stanser spredningen, sier dr. Kawsar Talaat, spesialist i infeksjonssykdommer og universitetslektor ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, til CNN.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen