Verden

Trump til topp-republikaneren: – Prøver du å bli president, kommer du til å skjemme ut familien din

Liz Cheney utelukker ikke at hun kan stille som republikansk presidentkandidat i 2024-valget. Dét får ekspresident Donald Trump til å tenne på alle plugger.

Kongresskvinnen Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney, representerer delstaten Wyoming i Representantenes hus. 54-åringen var én av ti republikanere i Huset som stemte for å stille Trump for riksrett, der Trump til slutt ble frikjent. Men Trump har ikke lagt skjul på sin misnøye med Cheneys stemme.

I et intervju med New York Post nylig, også omtalt hos Fox News, fikk den profilerte kongresskvinnen Cheney spørsmål rundt hvorvidt hun vurderer å sikte mot presidentembetet om fire år.

– Jeg utelukker ingenting, sa Cheney.

Kaller Cheney «krigshisser»

Det har åpenbart forarget ekspresidenten.

– Liz Cheney gjør det sååå (sic) dårlig på meningsmålingene i Wyoming, og har sååå (sic) lite støtte, selv i Det republikanske partiet i Wyoming. Derfor ser hun etter en vei ut av valgkappløpet i Kongressen, sier Trump i en uttalelse, ifølge Business Insider.

– Enten kommer hun til å bli en lobbyist, eller så kommer hun til å skjemme ut familien sin ved å stille som presidentkandidat for å redde ansikt. Det krigshissende fjolset ønsker at USA skal bli værende i Midtøsten og Afghanistan i 19 år til, men mislykkes i å se det store bildet – Russland og Kina, legger ekspresidenten til.

Cheney har tidligere bedt sine partifeller legge om kursen etter årene med Trump som president.

– Vi kan ikke være QAnon-partiet eller partiet som fornekter Holocaust, har Cheney uttalt, ifølge Business Insider.

Saken fortsetter under videoen om QAnon

– «Ønsketenkning», Trump

I februar skrev Dagsavisen at Trump og sønnen Donald Trump Jr. ønsker å stikke kjepper i hjulene for Cheney under mellomvalget neste år. Cheney sier det er «ønsketenkning» fra Trumps side at hun ikke kommer til å stille i 2022-valget, ifølge blant andre nyhetsbyrået AP og Fox News. Hun gjentar samtidig at hun står ved avgjørelsen hun tok om å stemme for å felle Trump i riksrettssaken.

I vinter ba hun partiet om å distansere seg fra ekspresidenten.

– En person som har framprovosert et angrep på nasjonens hovedstad – et angrep som resulterte i fem dødsfall – og som nektet å reise seg og stanse volden da han ble bedt om det, har ikke en rolle som leder for vårt parti, sa Cheney, med klar adresse til Trump-leiren.

---

Fakta om mellomvalget i USA

  • Mellomvalget, midterm elections, avholdes hvert fjerde år mellom presidentvalgene.
  • I 2022-valget er valgdagen 8. november.
  • Det skal velges representanter til Kongressen, som er nasjonalforsamlingen i USA, og guvernører til delstatene. I tillegg er det en rekke lokale stillinger som skal fylles.
  • Kongressen består av to kamre, Representantenes hus og Senatet. Det er Kongressen som vedtar lover.
  • Guvernørene er delstatenes regjeringssjefer og leder av administrasjonen der.
  • Neste presidentvalg er i 2024. Demokratenes Joe Biden slo Donald Trump i 2020-valget.

Kilde: NTB

---

Mer fra Dagsavisen