Verden

Over 50 millioner koronasmittede i Europa

Over 50 millioner europeere er smittet av koronaviruset siden pandemien startet i Kina i desember 2019, ifølge en oversikt laget av AFP.

Totalt var det tirsdag registrert 50.021.615 i de 52 landene som utgjør Europa, helt øst til Aserbajdsjan. 1.382.000 tilfeller er registrert den siste uka, som er et gjennomsnitt på 197.400 per dag.

Mange land melder imidlertid om en synkende tendens de siste to ukene og forbereder derfor gradvise lettelser i strenge restriksjoner.

Storbritannia lot ikke-essensielle butikker og utendørskafeer gjenåpne 12. april, og melder nå om gjennomsnittlig 2.300 nye smittede per dag.

Inntil nylig har britene levd under en streng landsomfattende nedstengning kombinert med et storstilt vaksineringsprogram som hittil har gitt 64 prosent av befolkningen sin første dose.

Italia har også startet en gradvis gjenåpning av barer, restauranter, kinoer og teatre, mens Frankrike, som har kontinentets høyeste antall smittede med over 5,5 millioner, bare har notert seg for en svak nedgang.

På den andre siden har Kypros den siste uka meldt om 651 nye tilfeller per 100.000 innbyggere, det høyeste tallet i verden. Fredag erklærte myndighetene en ny to uker lang nedstengning.

Europa står for rundt en tredel av alle covid-19-tilfeller i verden, men hadde i forrige uke bare 24 prosent av verdens nye tilfeller. For tiden er smitten skyhøy i land som India og Brasil.

Over 1.060.900 mennesker har dødd av koronarelatert sykdom i Europa siden pandemien brøt ut. Det nåværende antall på 3.600 per dag er noe lavere enn midt i april.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen