Verden

Ingen tiltale mot politibetjenter etter at svart mann ble kvalt under pågripelse

Politibetjentene som pågrep og holdt en 41 år gammel svart mann på bakken til han sluttet å puste, blir ikke straffeforfulgt. Det har en storjury avgjort.

Hendelsen skjedde i Rochester i New York i mars og utløste store protester da videoen av pågripelsen ble frigitt seks måneder senere.

Det var delstatens justisminister Letitia James som satte ned storjuryen for å granske dødsfallet. James sier hennes kontor «la fram en sterkest mulig sak» mot politibetjentene og at hun er «svært skuffet» over avgjørelsen.

Les også: Sju politifolk tatt ut av tjeneste etter at svart mann døde i USA

– Rettssystemer har forstyrret innsatsen med å holde politibetjenter ansvarlig for uberettigede drap på afroamerikanere. Det som er felles i disse sakene er tragisk tap av liv i omstendigheter der det kunne vært unngått, sa James i Aenon Missionary Baptist Church i Rochester.

Se video: Her bruker politiet pepperspray på en niåring i håndjern

Daniel Prude løp naken i gaten da politiet pågrep ham. De puttet en hette over hodet hans som skulle hindre at politifolkene ble spyttet på, og holdt ham nede i to minutter til han sluttet å puste. Han døde en uke senere etter å ha blitt frakoblet en pustemaskin.

Prude hadde mentale problemer, og broren hadde samme dag ringt og bedt om hjelp til å håndtere hans merkelige oppførsel.

Advokaten til de sju betjentene, som ble suspendert etter Prudes død, sier de kun fulgte rutiner og opplæring under pågripelsen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.