Verden

Sverige frykter tredje bølge – forbereder seg på mulig nedstengning

Svenske myndigheter er urolige for smittespredningen. Nå forbereder regjeringen en nedstengning som innebærer blant annet stengte kjøpesentre og treningssentre.

Sosialminister Lena Hallengren og kultur- og idrettsminister Amanda Lind presenterte de nye forslagene på en hasteinnkalt pressekonferanse i Stockholm onsdag morgen.

– Vi ser med uro på utviklingen. Det er usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg, og det er en risiko for en tredje bølge, sa Hallengren.

Lovforslagene innebærer muligheter for å stenge ned blant annet kjøpesentre, restauranter, treningssentre og idrettsanlegg.

Tiltakene i lovforslagene vil gjelde fra 11. mars.

Les også: Lyntog fra Oslo til Göteborg på én time? Den første kommunen har allerede sagt ja - her er forslag til traseer (+)

Åpner for å finjustere arrangementer

Myndighetene ønsker også et nytt system som vil gjøre det lettere å regulere offentlige arrangementer.

Tanken er at restriksjonene må være enda mer spisset, og at antallsbegrensningen må være mer basert på risikoen på smitteutbredelse.

– Det gjør det mulig for arrangører å lage sammenkomster ved å gjøre justeringer. Istedenfor en fast maksgrense for alle, vil det være mulig å ta imot publikum om man organiserer sitteplassene eller flytter arrangementet utendørs, sier Lind.

Da pandemien kom for et drøyt år siden, ble det satt en grense på 500 deltakere på arrangementer. Dette ble senere justert til 50, og så etter hvert ned til 8.

Folkhälsomyndigheten skal nå komme med sine innspill til nye maksgrenser.

Kommentar: «Hver gang vi åpner eksploderer smitten – hvor lenge kan vi leve slik?»

Strekker ut hånd til museene

Samtidig skal museer og kunstutstillinger kunne holde åpne med de samme begrensningene og reguleringene som butikker har hatt. Mange museer har vært stengt en periode i Sverige.

Men regjeringen håper at flere kan åpne nå med de nye tiltakene.

Forslagene ønskes velkommen av generalsekretær Jeanette Gustafsdotter på Sveriges museer.

– Endelig en mer treffsikker regulering. Museene er noen av de tryggeste plassene smittemessig, med store lokaler og god tid til renhold, sier hun.

Kommunene skal i tillegg få mulighet til å innføre oppholdsforbud på steder hvor det kan oppstå trengsel. Folk som bryter forbudene, vil kunne risikere bøter på drøyt 2.000 kroner. Lovforslagene blir nå sendt på høring.

Ikke ytterligere støtte

Bransjer og bedrifter som kan rammes av de nye tiltakene, vil ikke få ytterligere støtte enn det som eksisterer fra før, sier Hallgren.

– Det er klart vi hele tiden følger utviklingen og gjør alt vi kan for å kompensere, sier hun.

Smittespredningen fortsatt er høy i Sverige. Virusmutasjonene innebærer dessuten en økt risiko. Landet har i mindre grad enn andre land stengt ned samfunnet, men har den siste tiden skjerpet smitteverntiltakene.

Myndighetene har flere ganger den siste tiden gjentatt risikoen for at landet kan bli rammet av en tredje smittebølge. Tidligere denne måneden forlenget myndighetene oppfordringen om hjemmekontor til å gjelde fram til sommeren.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen