Verden

Senatet har godkjent general Lloyd Austin som USAs forsvarsminister

USA har fått sin første svarte forsvarsminister etter at Senatet fredag godkjente president Joe Bidens valg av 67 år gamle Lloyd Austin.

Austin har en 41 år lang militærkarriere bak seg, og han har blant annet vært øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen.

Han ledet amerikanske styrker i Afghanistan fra 2003 til 2005 og amerikanske og allierte styrker i Irak fra 2010 til 2011. Han gikk av med pensjon i 2016.

Det er en ære og et privilegium for meg å tjene som vårt lands 28. forsvarsminister, og jeg er spesielt stolt over å være den første afroamerikaneren som har dette vervet. Nå starter arbeidet, skriver Austin på Twitter.

Les også: Den ene amerikaneren tror på Joe Biden – den andre gjør det ikke

Overveldende støtte

Austin fikk overveldende støtte fra 93 av de 100 senatorene, mens bare to stemte imot å gi ham posten, republikanerne Mike Lee fra Utah og Josh Hawley fra Missouri.

Den pensjonerte generalen er kjent som en stor mann med en rungende stemme, men har opp gjennom årene i liten grad søkt offentlighetens søkelys.

Han trekker ofte fram sin egen bakgrunn som sønn av en postmann og en hjemmeværende husmor i Thomasville i Georgia, der han vokste opp.

Under høringen i Senatet lovet han blant annet å luke «rasister og ekstremister» ut fra forsvaret og advarte mot den slags fiender i egne rekker.

Les også: Poeten Amanda Gorman møtt med stor applaus for diktopplesning under innsettelsesseremonien

Økt mangfold

Over 20 av Trump-tilhengerne som deltok i stormingen av kongressbygningen 6. januar, var nåværende eller tidligere militære eller politifolk, og ytterligere ti soldater er satt under etterforskning.

– Forsvarets oppgave er å beskytte USA mot fiendene våre. Men det kan vi ikke gjøre hvis noen av disse fiendene befinner seg innenfor våre egne rekker, sa Austin under høringen.

Der lovet han også å arbeide for økt mangfold, samt å stoppe seksuelle overgrep innen forsvaret.

It's an honor and a privilege to serve as our country's 28th Secretary of Defense, and I'm especially proud to be the first African American to hold the position. Let's get to work. pic.twitter.com/qPAzVRxz9L

Les også: Schumer: Pelosi sender riksrettstiltalen mot Trump til Senatet mandag