Verden

Satte influensere først i vaksinekøen

Mens Norge har valgt å vaksinere eldre og sårbare mennesker først, har andre land valgt en litt annen strategi.

Indonesian influencer Raffi Ahmad receives a shot of the coronavirus disease (COVID-19) vaccine at the Merdeka Palace in Jakarta, Indonesia in a screen grab from January 13, 2021 handout video from Indonesian Presidential Palace via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Raffi Ahmad som har nesten 50 millioner følgere på Instagram, ble en av de første som fikk koronavaksinen i Indonesia, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ahmad som er en kjent TV-personlighet i Indonesia, ble filmet da han fikk stikket på onsdag. Til seerne uttalte han at det ikke er noe å være redd for.

Ifølge helsemyndighetene var beslutningen om å ta med influensere med i den første vaksinasjonsrunden sammen med helsearbeidere, en viktig del av regjeringens kommunikasjonsstrategi.

I Indonesia er over 930.000 smittet, og det er registrert 26.857 koronarelaterte dødsfall.

Les også: Rynker på nesa av Bidens «optimisme»: – Vi er uenige

Stor vaksineskepsis

Det har vært mye skepsis knyttet til vaksinen, om den er trygg og effektiv. Vel vitende om at indonesere er storforbrukere av Facebook, Twitter og Instagram, har helsemyndighetene valgt å gi vaksinen til flere kjente influensere.

Håpet er at mange, og særlig unge, vil bli mindre skeptiske til vaksinen når de ser at kjente personer tar den.

En undersøkelse sist uke viste at 37 prosent var villige til å ta vaksinen, 40 prosent vurderer det, mens 17 prosent nekter å ta den.

Leger i Indonesia har stilt seg tvilende til om det var lurt av indonesiske myndigheter å ta i bruk vaksinen til det kinesiske selskapet Sinovac Biotechs. En studie fra Brasil har vist at den kinesiske vaksinen bare gir litt over 50 prosent beskyttelse mot covid-19.

Les også: Johan var direktøren med millionlønn som ble doplanger: – Det var øl og vodka på morgenmøtene

Gikk ikke helt etter planen

PR-stuntet med Raffi Ahmad gikk for øvrig ikke helt etter planen. Bare noen timer etter at han fikk vaksinen, som ikke gir umiddelbar immunitet, ble det tatt bilder av Ahmad på en fest. Bildene viser ham uten ansiktsmaske i nærkontakt med venner.