Verden

Neppe Moria-flyktninger til Norge i år

Etter at Moria-leiren brant ned i september lovet regjeringen å hente 50 flyktninger fra Hellas til Norge. Men de vil neppe komme til Norge før neste år.

Refugees and migrants carrying their belongings flee a fire burning at the Moria camp on Lesbos island, Greece, Wednesday, Sept. 9, 2020. Fire struck for second day in Greece's notoriously overcrowded refugee camp, leaving more than 12,000 people in need of emergency shelter. (AP Photo/Petros Giannakouris)

– Vi kan ikke bare hente folk, sier justisminister Monica Mæland (H).

Meldingen kom i Stortingets spørretime sist onsdag.

Lederen i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV), ba Mæland gjøre rede for arbeidet som gjøres for å hente 50 asylsøkere, som vil få opphold i Norge, fra flyktningleirer i Hellas.

Nå venter Utlendingsdirektoratet (UDI) på å få en liste over aktuelle kandidater for relokalisering gjennom EU-kommisjonen, så det er uklart når de første asylsøkerne kommer til Norge. Men det drøyer trolig inn i 2021, opplyser UDI til Vårt Land.

Les også: Helgheim: – Disse 50 vi henter, er ikke reelle flyktninger

I mai sa regjeringen at de skal hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas. I september, kort tid etter at Moria-leiren brant, sa KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad at regjeringen skal hente 50 flyktninger fra Hellas og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge.

Kriteriene fra regjeringen er blant annet at søkerne er fra Syria og at de tilhører en familie med mindreårige barn som kan reise samlet til Norge.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.