Verden

Slik kan Trumps koronasmitte slå ut politisk

En kjempealvorlig situasjon som skaper stor usikkerhet på flere plan, sier USA-forsker etter at Trump har testet positivt på koronaviruset.

U.S. President Donald Trump walks with first lady Melania Trump at Cleveland Hopkins International Airport in Cleveland, Ohio, U.S., September 29, 2020. Picture taken September 29, 2020. REUTERS/Carlos Barria

– Situasjonen skaper politisk usikkerhet både innad i USA og utad med tanke på hvordan situasjonen oppfattes av omverdenen – også selv om Trump ikke blir alvorlig syk, sier Hilmar Mjelde, som forsker på amerikansk politikk ved NORCE forskningssenter, etter at USAs president Donald Trump og førstedame Melania har testet positivt for koronaviruset.

Trump vil fortsette å jobbe mens han er i karantene i Det hvite hus.

Les også: Smitten øker i Europa, men færre dør. Bør vi frykte reprise fra i vår? (+)

Usikkerhet

– Selv om han fungerer nå og har milde symptomer oppstår det usikkerhet. Essensen i en presidentjobb er å ta beslutninger: Kan han bli nødt til å utsette beslutninger eller delegere beslutninger?  Kun de viktigste sakene kommer på hans pult, sier Mjelde til Dagsavisen.

Han sier man ikke kan vite hvordan eventuell sykdom kan påvirke Trumps vurderingsevne.

– Poenget er usikkerheten: Man vet ikke hvordan det kan påvirke kognitive funksjoner, utholdenhet, tålmodighet, viljen til å lytte til råd. Covid-19 kan være veldig utmattende. Derfor er dette kjempealvorlig, sier han.

Man kan heller ikke være sikker på hvor riktige opplysningene om Trumps helse vil være, mener Mjelde.

– Historisk sett har Det hvite hus alltid prøvd å bagatellisere alvoret ved sykdom hos tidligere presidenter. Offentligheten visste for eksempel ikke hvor nær Ronald Reagan var å dø da han ble skutt i 1981. Og med Trump-administrasjonen må man alltid være kritisk, sier han.

Trumps nære rådgiver Hope Hicks (31) testet positivt for koronaviruset tidligere torsdag. Hun dro sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Hicks var også sammen med presidenten til den første presidentdebatten tirsdag, men man vet ikke om det er Hicks som har smittet presidenten.

Karantene

Det var fredag morgen norsk tid meldingen kom fra president Trump selv på Twitter.

– Vi starter umiddelbart på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal SAMMEN komme oss gjennom dette, tvitrer presidenten.

Trumps lege opplyser at presidenten vil fortsette å utføre sine arbeidsoppgaver og at paret vil gå i karantene i Det hvite hus. Den foreløpige beskjeden er at presidenten og hans kone har det bra.

– Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus under rekonvalesensen, skriver legen Sean Conley i en uttalelse natt til fredag lokal tid.

Les også: Etter debatten: – Republikanere er mer enn litt bekymret

Monumentalt

Hva nå med valgkampen og konsekvensene for valget, er et av de store spørsmålene.

– Hvis Trump blir skikkelig syk, blir jo spørsmålet om han i det hele tatt kan stille. Så monumentalt er det. Han er gammel og overvektig. Vi så at Storbritannias statsminister Boris Johnson ble veldig syk, sier Mjelde.

– Men spennvidden er stor ut fra hvordan sykdomsforløpet utvikler seg. Om han fungerer normalt betyr det ikke så mye operativt, sier Mjelde.

Trump er i en utsatt alder. Selv om de færreste, også blant eldre, dør av covid-19, har åtte av ti av dem som har dødd av covid-19 i USA vært over 65 år.

Etter en helsesjekk i 2019 uttalte presidentens lege Sean Conley at Trump var i «veldig god helse». Han verken røyker eller drikker alkohol. Men overvekt har vist seg som en risikofaktor ved koronavirus, og Trump har ifølge helseopplysningene en kroppsmasseindeks som karakteriseres som «fedme», med sine 110 kilo fordelt på 190 cm.

– Et treffende bilde

Koronapandemien og håndteringen av den er Trumps sårbare punkt i valgkampen.

– Biden har tjent 4-5 prosentpoeng i valgkampen på grunn av dette. At Trump nå er smittet er et treffende bilde på hele covid-19-situasjonen i USA og håndteringen hans, sier Mjelde.

Han tror imidlertid ikke det at covid-19 nå kommer så sterkt på agendaen i seg selv vil bidra til å svekke Trump ytterligere.

– Pandemien er så altomfattende at velgerne uansett har det langt framme i bevisstheten, så jeg tror ikke dette gjør saken mer synlig for dem. Den situasjonen har vært der hele tiden for velgerne, sier Mjelde.

Mjelde påpeker at det er få velgere som ikke har bestemt seg, mange har til og med stemt allerede. Han mener likevel utviklingen hos Trumps sykdom kan påvirke oppfatningen hos velgerne til en viss grad.

– Hvis han er tilbake snart med valgmøter og er i full gang, vil det kanskje ikke påvirkes så mye, men hvis han blir veldig syk, kan velgerne tenke om Trump de tingene de har tenkt om Biden; at han er gammel og sårbar, sier Mjelde.

På spørsmål om det kan slå politisk positivt ut for Trump, sier han:

– Det kan nok vekke en viss sympati hos enkelte velgere dersom han blir syk, men jeg kan ikke se for meg at det i seg selv vil føre til at folk stemmer på han. De er mer opptatt av sin egen situasjon i dette valget. Det slår meg som lite sannsynlig at det vekker en sympatibølge som gjør at de stemmer på ham. Det vanskelig å se at Trump kommer positivt ut av det politisk, fordi han har håndtert pandemien elendig, sier Mjelde.

Oktober-overraskelse

«Tidenes oktober-overraskelse», sier kommentatorene i AmerikanskPolitikk.no om Trumps koronasmitte midt i valgkampen. Det er begrep i amerikansk politikk, og viser til at det nesten alltid skjer noe på slutten av valgkampen som kan snu eller prege situasjonen.

AmerikanskPolitikk.no gir sammen med Dagsavisen ut podkasten 2020 under den amerikanske valgkampen.

Hvordan det slår ut i valgkampen kommer an på hvor syk Trump blir, tror de.

– Jeg tror ikke dette er fordel for Trump, kanskje bortsett fra hvis han kan vise at han er «den som har kommet seg aller fortest fra sykdommen». Det at han har fått denne sykdommen som han maser om at vi ikke skal være redd for, er netto negativt, sier en av kommentatorene, Sigrid Rege Gårdsvoll, i en spesialutgave av podkasten 2020.

Kommentator Are Tågvold Flaten er enig.

– Dette kan fort bli bra for Joe Biden. Han får mulighet til å roe det litt ned, rett og slett, sier han.

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden departs the Queen Theater in Wilmington, Del., Thursday, Oct. 1, 2020, after pre-taping his speech for the Al Smith dinner. (AP Photo/Andrew Harnik)

Trump har gjort narr av Joe Bidens bruk av munnbind. Foto: AP/NTB 

Han påpeker at Trump sto i den første TV-debatten og gjorde narr av Biden for å bruke munnbind hele tiden.

– Poenget til Biden og Demokratene er at Trump ikke har tatt det alvorlig nok. Nå er han smittet på tross av å ha det beste sikkerhetsnettet rundt seg. Det understreker hvor alvorlig denne pandemien er, sier Flaten.

Kommentatorene tror det nå blir ekstra fokus på visepresidentdebatten i neste uke, siden det er usikkert om det blir noe av de neste presidentdebattene.

– Farlig situasjon

Samantha Vinograd, kommentator på nasjonal sikkerhet i CNN, mener situasjonen er svært dramatisk for hele administrasjonen.

– På dette tidspunktet, når vi vet at presidenten er syk og at pandemien berører personell i Det hvite hus, kan det være den farligste situasjonen en amerikansk regjering noen gang har stått overfor, sier Vinograd på CNN.

– Presidenten er rammet av et dødelig virus. Det føles som noe vi ser på en episode av Homeland. Han må holde seg i karantene. Han er ikke i stand til å fullt ut utføre sine plikter som øverstkommanderende. Med tanke på hvor mange ansatte han kommer i kontakt med hver eneste dag uten å bruke maske er det logisk at andre høytstående medlemmer i det nasjonale sikkerhetsapparatet kan være smittet av dette viruset. Den amerikanske regjeringen er utrolig sårbar akkurat nå, sier Vinograd i CNN.

Statsledere hilser

Ledere over hele verden sender nå sine god bedring-hilsener til Trump og førstedamen. «Mine beste ønsker til president Trump og førstedamen. Håper de begge blir raskt friske fra koronaviruset», skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson på Twitter.

Han ble selv smittet med koronaviruset i slutten av mars. Han ble alvorlig syk og ble liggende på intensivavdeling på sykehus i flere dager i april før han frisknet til.

Også Russlands president Vladimir Putin sender hilsen.

– Jeg er sikker på at din livskraft, gode humør og optimisme vil hjelpe deg med å hamle opp med dette farlige viruset, skriver Putin til Trump.

Skulle Trump bli alvorlig syk, kan visepresident Mike Pence overta som fungerende president. I maktrekken etter han kommer Nancy Pelosi, demokrat og flertallsleder i Representantenes hus.

Om presidenten dør, rykker ikke Mike Pence automatisk inn som kandidat i valget.

– Dersom det skjer er det opp til partiet å nominere en ny kandidat. Det blir ikke nødvendigvis Mike Pence, sier Vårin Alme i AmerikanskPolitikk.no

Les også: Derfor kan det gå uker før valgresultatet er klart

Åsne Gullikstad

Åsne Gullikstad

Journalist